Україна допоможе Росії із транзитом газу на час ремонту "Північного потоку"

Вівторок, 17 квітня 2012, 15:14

Компанія Nord Stream з 15 квітня припинила роботу з прокачування газу по "Північному потоку" у зв'язку з плановим ремонтом, який триватиме до кінця місяця.

Під час ремонту призначений для транспортування "Північним потоком" газ Росія планує постачати до Європи через українську ГТС, повідомляє DT.UA із посиланням на прес-службу компанії.

Згідно із повідомленням, ці планові роботи із налагодження систем управління здійснюватимуться для подальшої інтеграції двох гілок газопроводу "Північний потік" в єдину автоматизовану систему.

"У період налаштування, тестування і сертифікації інтегрованої системи управління потік газу буде перекритий на російському і німецькому берегах. Компанія Nord Stream офіційно поінформувала всі зацікавлені сторони про припинення транспортування і закінчила всі підготовчі роботи. Крани будуть закриті 15 квітня 2012 року. Після проведення необхідних тестів і закінчення сертифікації наприкінці квітня Nord Stream відновить транспортування газу", - говориться в повідомленні прес-служби.

Реклама:

На час ремонту і налагоджувальних робіт "Газпром" звернувся до "Нафтогазу України" з проханням перекачувати в цей час заплановані обсяги експортного російського газу, зокрема до Німеччини.

Джерела видання у Міненерговугленпромі підтвердили, що українські газотранспортники допоможуть росіянам з транзитом газу. Врешті це – додатковий заробіток для української ГТС і чергове підтвердження надійності і оперативності її роботи.

Проте ніхто не взявся передбачити, наскільки зменшиться транзит російського газу через українську ГТС після поновлення роботи "Північного потоку".

Як відомо, після введення в експлуатацію обох ниток до кінця 2012 року газопровід зможе щорічно поставляти до 55 млрд кубометрів російського газу до Європи через Балтійське море протягом як мінімум 50 років.

Укладання другої нитки завершиться найближчим часом. Потім три секції газопроводу будуть з'єднані між собою на дні моря в двох точках - в середині травня у шведських водах і на початку червня біля узбережжя Фінляндії.

Влітку завершаться пусконалагоджувальні роботи, і почнеться заповнення другої нитки буферним газом, після чого вона буде готова до введення в експлуатацію у складі єдиної транспортної системи у відповідності з графіком до кінця 2012 року.

"Північний потік" є альтернативою транзиту російського газу до Європи в обхід України. У число акціонерів проекту входять "Газпром" (51%), німецькі E.On Ruhrgas (15,5%) і Wintershall AG (15,5), голандська N.V. Nederlandse Gasunie (9%), французька GDF Suez (9%).

Представники "Газпрому" раніше заявляли, що після реалізації всіх запланованих "Газпромом" газотранспортних проектів, значення української ГТС в транзиті російського газу буде зведене до нуля.

Однак у Єврокомісії вважають інакше - враховуючи те, що потреба в природному газі в найближчі роки буде рости, українська ГТС буде залишатися важливим шляхом його постачання в Євросоюз і на весь континент, заявляв раніше представник ЄК.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: