Тарута віддав коксохімічне машинобудування дніпропетровському бізнесмену

Вівторок, 17 квітня 2012, 14:07

Один з провідних в СНД виробників коксохімічного устаткування - ВАТ "Словважмаш" - перейшов під контроль дніпропетровського бізнесмена Олексія Зінов'єва.

Його структури сконцентрували майже 60% акцій цього підприємства, викупивши залишки цінних паперів у компанії, що представляла інтереси співвласника корпорації ІСД Сергія Тарути, повідомляє "ДеПо" з посиланням на "Деловую столицу".

Про те, що компанія з управління активами "Альтера Ессет Менеджмент" розлучилася з 14,22% акцій ВАТ "Словважмаш" (Слов'янськ, Донецька обл.), що належали їй, стало відомо на минулому тижні.

Один з покупців - дніпропетровська фірма "Дніпротехсервіс", на початку квітня наростила частку в слов'янському підприємстві з 45% до 49,98%.

Реклама:

Набувачі решти акцій залишилися невідомими, однак пізніше власник "Дніпротехсервіс" Олексій Зінов'єв заявив, що його компанії і пов'язаним з нею структурам вдалося сконцентрувати більше половини цінних паперів "Словважмаш".

Враховуючи, що протягом останніх років Зінов'єв декларував свою стратегічну зацікавленість в даному ВАТ, швидше за все, він викупив весь пакет міноритарія.

Тепер в його розпорядженні знаходяться вже майже 60% акцій слов'янського заводу.

У "Альтера Ессет Менеджмент", що керувала міноритарним пакетом акцій "Словважмаш", відмовилися коментувати подробиці свого розставання з коксохімічним машинобудуванням.

Втім, очевидно, що цей крок був вимушеним. З 2002 року підприємство фактично перебувало під спільним контролем трьох бізнес-груп: вже згаданого "Дніпротехсервіс" Олексія Зінов'єва, корпорації ІСД Сергія Тарути і компанії СКМ Рината Ахметова.

Вони управляли заводом, який випускає технологічне обладнання для обслуговування коксових батарей, на паритетних засадах, поки в 2008 році Ахметов не вирішив вийти з цього проекту.

Підконтрольний йому пакет (близько 25% акцій) дістався структурам, не чужим бізнесменові Леоніду Юрушеву і його партнеру Павлу Лебедєву, які швидко знайшли спільну мову з Зінов'євим і спільними зусиллями в 2009 році організували збільшення статутного капіталу слов'янського ВАТ з 6,53 млн до 9,86 млн гривень.

Компанії, які представляли інтереси Сергія Тарути ("Азовімпекс", Східно-Європейський інвестиційний фонд і "Альтера Ессет Менеджмент"), до додаткової емісії не були допущені, і їх сукупна частка в капіталі "Словважмаш" скоротилася з 28,9% майже до 19%.

Такий стан позбавив Таруту можливості впливати на діяльність підприємства, яке перейшло в орбіту Олексія Зінов'єва і Юрушева з Лебедєвим.

Ображені акціонери спробували захистити свої інтереси в суді, проте не досягли успіху в цьому.

У березні 2010 року Вищий господарський суд відмовив їм у визнанні збільшення статутного фонду незаконним.

А в минулому році Сергій Тарута отримав від кривдників ще один укол - "Словважмаш" добився рішення суду про стягнення з "Азовімпекс" більше 2,4 млн гривень боргу за замовлене, але повністю не оплачене компанією обладнання.

Чи став цей розгляд останньою краплею в чаші терпіння Тарути, невідомо.

Очевидно лише те, що великих грошей за цінні папери, що залишалися у нього, він не отримав.

Пакет акцій, від якого позбулася "Альтера Ессет Менеджмент", навряд чи обійшовся його покупцеві більш ніж в 1 млн доларів.

Викупивши його, Зінов'єв розширив вплив на черговий привабливий об'єкт, що в світлі очікуваного IPO його групи в майбутньому може принести йому відчутні дивіденди.

Зараз під контролем дніпропетровської компанії, крім слов'янського підприємства, знаходяться "Дніпроважмаш", Дніпропетровський завод прокатних валків, "Світлофор" і Синельниківський ресорний завод.

Їх сукупний оборот перевищує 1 млрд гривень на рік, а загальна валовий прибуток наближається до 200 млн гривень, що дозволяє оцінити капіталізацію "Дніпротехсервіс" на рівні 100-120 млн доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: