"Татнефть" у 2013 році хоче повернути собі акції "Укртатнафти"

Вівторок, 17 квітня 2012, 13:47

Компанія "Татнефть" (Росія) очікує, що в 2013 році міжнародний арбітражний суд винесе рішення в суперечці з Україною, що виникла в результаті корпоративного конфлікту навколо компанії "Укртатнафта" (Кременчуцький нафтопереробний завод, Полтавська область).

Про це йдеться в консолідованій фінзвітності "Татнефти" за 2011 рік, передає "Дело" з посиланям на "Українські новини".

Російська компанія звернулася до арбітражу з позовом про визнання порушення Україною російсько-української угоди і вимогою до Міністерства палива та енергетики повернути законне керівництво "Укртатнафти" і виплатити компенсацію в розмірі не менше 2,4 млрд доларів.

У вересні 2010 арбітражний трибунал виніс рішення про те, що всі вимоги "Татнефти" допустимі і що арбітражний трибунал має юрисдикцію для розгляду позовних вимог.

Реклама:

Суд тепер переходить до розгляду справи по суті, винесення рішення очікується в 2013 році.

При цьому "Татнефть" відзначає, що на 31 грудня 2011 року, всі юридичні процедури в суперечці за "Укртатнафту" не дали результатів.

Раніше міністр юстиції Олександр Лавринович, повідомляв, що "Татнефть" в два рази знизила позовні вимоги в зазначеному арбітражному розгляді.

Нагадаємо, станом на початок 2007 року більше 26% акцій "Укртатнафти" належало "Татнефти" і афілійованим з нею компаніям.

В результаті судових розглядів частка татарстанських акціонерів в ЗАТ практично обнулена, а на підприємстві з'явився новий великий акціонер - пов'язане з групою "Приват" олігарха Ігоря Коломойського ТОВ "Корсан" (володіє 19,4% акцій).

Ще 28,8% "Укртатнафти", станом на кінець 2009 року, перебувало на казначейському рахунку емітента і чекало продажу, першочергове право на яку мали діючі акціонери.

"Татнефть", що була основним постачальником сировини на Кременчуцький НПЗ, в ситуації, що склалася припинила відвантаження нафти на завод і заявила про подачу в суд позову з вимогою до української влади відшкодувати понад 1 млрд доларів збитків за порушення прав компанії як акціонера "Укртатнафти".

Розмір цього позову було підвищено 29 червня до 2,4 млрд доларів.

Також в листопаді 2010 Міністерство юстиції України для арбітражних розглядів з "Татнафтою" обрало юридичну компанію King & Spalding (Париж, Франція).

"Укртатнафта" створена відповідно до указів президентів України і Республіки Татарстан (РФ) в 1994 році на базі Кременчуцького НПЗ.

Спочатку 20,1% акцій НПЗ належало ВАТ "Татнефть", ще 29,7% - міністерству майна Татарстану.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!