G20 може підвищити ресурси МВФ на 400-500 мільярдів доларів

П'ятниця, 13 квітня 2012, 16:47

Двадцять найбільших світових економік, ймовірно, збільшать ресурси Міжнародного валютного фонду на 400 - 500 мільярдів доларів, а не на 600 мільярдів доларів, яких спочатку домагався МВФ.

Про це повідомили представники "Великої двадцятки", пише Reuters.

Додаткові гроші дадуть МВФ більше можливостей для боротьби з суверенною борговою кризою, яку спровокували політики таких країн єврозони, як Греція, Португалія та Ірландія.

Міністри фінансів G20 зберуться на наступному тижні у Вашингтоні, щоб обговорити прохання МВФ про додаткові ресурси.

Реклама:

Керуючий директор МВФ Крістін Лагард сказала в четвер, що досягнення угоди з цього питання може зайняти деякий час, даючи зрозуміти, що на найближчому засіданні дискусія може не завершитися.

Але вона також сказала, що МВФ, можливо, не потрібно так багато грошей, як він думав лише кілька місяців тому, так як економічні та фінансові ризики скоротилися і фінансові потреби фонду тепер скромніші.

Чиновники сказали, що, оскільки потреба урядів єврозони в нових засобах уже задовольняється за допомогою дешевих довгострокових кредитів Європейського центробанку, потреба в нових ресурсах для МВФ стала менш гострою.

"Я б сказав, що це буде щось між 400 і 500 мільярдами доларів і це буде дуже сильно залежати від того, скільки пообіцяють великі світові і європейські економіки, але не економіки єврозони", - сказало одне з джерел.

У січні МВФ підрахував, що йому знадобляться додаткові 500 мільярдів доларів, щоб видавати кредити, і ще 100 млрд доларів в резерв, щоб створити адекватну систему захисту від ризиків з боку кризи єврозони".

"Завжди було ясно, що 500 – 600 млрд доларів - це занадто багато, нереалістично", - сказало друге джерело.

Країни єврозони пообіцяли забезпечити 150 млрд євро (200 мільярдів доларів), тоді як інші країни Євросоюзу зобов'язалися надати ще 50 мільярдів доларів.

Перший чиновник сказав, що Китай і Японія можуть надати ще 100 млрд доларів або трохи більше.

"Але для економік, що розвиваються до цих пір існує глибокий сенс у тому, що багаті країни, такі як Німеччина, повинні відігравати велику роль у вирішенні проблем регіону. Можливо, угоди не буде до останнього моменту", - сказало третє джерело.

Джерела повідомили, що наступного тижня між столицями відбудуться активні телефонні переговори під керівництвом МВФ, де буде обговорюватися питання про те, хто, скільки і коли пообіцяє.

Єдині країни, які, як очікується, не будуть брати участь у збільшенні ресурсів МВФ - це США і Канада.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: