Світова торгівля сповільнюється

П'ятниця, 13 квітня 2012, 10:44

Світова торгівля в 2011 року виросла на 5% після рекордного зростання на 13,8% в 2010 році.

Цьому передувало рекордне з часів Другої світової війни скорочення глобального експорту на 12% в 2009 році, пише газета "Экономические известия" із посиланням на звіт Світової організації торгівлі.

У 2012 році, за даними СОТ, зростання обсягів глобального експорту сповільнилося до 3,7%. Це у півтора рази нижче середнього рівня за останні 20 років (5,5%).

СОТ розраховує, що глобальна економіка збільшиться в 2012 році на 2,1% у порівнянні з ростом на 2,4% в 2011 році.

Реклама:

"Минуло більше трьох років з моменту початку економічної кризи 2008-2009 років, але світова економіка і торгівля, як і раніше залишаються крихкими. Ми все ще не вибралися із темного лісу. Подальше уповільнення торгівлі, прогнозоване в 2012 році, показує, що ризики зниження показників залишаються високими", - сказав гендиректор СОТ Паскаль Ламі.

Головними загрозами світової торгівлі у 2012 році в СОТ називають глибоку рецесію у зоні євро, збільшення державних боргових криз, падіння цін на сировинні товари, а також геополітичні ризики.

"СОТ поки вдається стримувати економічний націоналізм, але мляві темпи відновлення підвищують побоювання, що тонка, але стійкий струмінь обмежувальних заходів може помалу розмити вигоди торгової відкритості", - попередив Ламі.

Зростання експорту із розвинених країн в 2012 році очікується на рівні 2%, із країн, що розвиваються - 5,6%.

Обсяги імпорту в розвинені країни виростуть на 1,9%, у країни, що розвиваються - на 6,2%.

Згідно з підрахунками СОТ, обсяг торгівлі товарами в 2011 році склав у доларовому вираженні 18,2 трлн доларів, тоді як послуг було продано на суму 4,15 трлн доларів, із яких 855 млрд доларів припало на транспорт і 1 трлн доларів - на туризм.

Зростання обсягу торгівлі товарами в 2011 році експерти пояснюють високими цінами на корисні копалини.

У 2011 році лідером за масштабами торгівлі залишалася Європа: на її частку припадало 37% світового експорту і 38% глобального імпорту.

В Азії ці показники складають 18% і 23%, у Північній Америці - 13% і 17%, в СНД - 4% і 3%.

У рейтингу країн лідерство утримує Китай, який у 2011 році збільшив експорт своїх товарів на 20% - до 1,9 трлн доларів, що еквівалентно 10,4% світового ринку.

Цьому, зокрема, сприяла катастрофа, яка зруйнувала в березні 2012 року конкуруючі виробництва на узбережжі Японії; а також повінь у Таїланді, яка розірвала торговельні зв'язки цієї країни.

Успіхи Китаю насторожують експертів, оскільки зростання китайського експорту супроводжується посиленням критики на адресу політики влади Китаю, спрямованої на утримання низького курсу юаня, що дає переваги експортерам.

"Я стурбований деякими діями щодо зміни курсів обміну валют, які не тільки можуть стати причиною зриву торгових договорів, але також здатні створити асиметричні ціни, спотворивши тим самим міжнародну конкуренцію. Ці дії можуть спровокувати погано продумані відповідні заходи в області торгової політики", - побоюється Ламі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!