Янукович відправив реформу ОСАЦВ на доопрацювання

Четвер, 12 квітня 2012, 09:45

Президент Віктор Янукович пішов на поступки найбільшим гравцям страхового ринку і ветував законопроект №9462 "Про внесення змін до деяких законів щодо обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів (ОСАЦВ)".

Про це пише газета "Комерсант-Україна".

Документ, прийнятий в цілому 15 березня, відразу ж викликав протест Української федерації страхування, яка побачила загрозу діяльності страхових компаній в ряді ініціатив народного депутата Андрія Пінчука (Партія регіонів) і закликала главу держави ветувати закон, нагадує видання.

Віктор Янукович погодився із більшістю вимог, висунутих страховиками, тому зажадав від парламенту відмовитися від створення нового централізованого страхового резервного фонду Моторного (транспортного) страхового бюро (МТСБУ) для забезпечення виконання зобов'язань членів бюро перед страхувальниками і потерпілим.

Реклама:

У документі наголошується, що створення фонду, який, за оцінками страховиків, повинен був акумулювати приблизно 50% премій, а це понад 1,1 млрд гривень, призвело б "до виникнення додаткових ризиків", "позбавило страхувальника самостійності", а також стало б "прямим втручанням держави в їх діяльність".

Страховикам не доведеться збільшувати фінансування МТСБУ, яке повинно було скласти 1% премій - 23 млн гривень, оскільки це може спровокувати "ризик необґрунтованого збільшення витрат бюро на фінансування власної діяльності за рахунок коштів страховиків".

Терміни підвищення мінімальних гарантованих внесків страховиків будуть продовжені з 1 року до 2 років. За цей період внески зростуть у п'ять разів для асоційованих членів (500 тис. євро) і удвічі - для повних членів (1 млн євро).

"Різке збільшення розмірів гарантійних внесків може призвести до зникнення з ринку страхових послуг частини невеликих страхових компаній, які нездатні виконати таку вимогу", - йдеться в поправках президента.

У профільному комітеті готові врахувати ці зауваження.

"Всі зміни, які запропонував президент, ми приймемо", - сказав ініціатор закону Андрій Пінчук.

Щоправда, на його думку, до деяких його ідей згодом треба повернутися, наприклад, до створення фонду забезпечення страхових виплат.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: