"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Кабмін пропонує скасувати монополію БТІ з 2013 року

Середа, 11 квітня 2012, 14:09

Кабінет міністрів пропонує скасувати з 1 січня 2013 року монопольне право Бюро технічної інвентаризації (БТІ) на надання послуг з проведення технічної інвентаризації об'єктів нерухомого майна.

Відповідний урядовий проект закону "Про технічну інвентаризацію об'єктів нерухомого майна" №10286-1 зареєстрований у Верховній Раді 10 квітня, повідомляє DT.UA.

Як говориться у пояснювальній записці, законопроект спрямований "на усунення монополії комунальних підприємств і створення прозорого та конкурентного середовища у сфері технічної інвентаризації об'єктів нерухомого майна".

На думку розробника закону - ним виступило Міністерство юстиції, - прийняття закону "скоротить час і спростить процедуру проведення техінвентаризації, а також дозволить громадянам вільно обирати суб'єкт, який буде проводити технічну інвентаризацію нерухомого майна".

Реклама:

Зокрема згідно зі ст.3 законопроекту, послуги громадянам зможуть надавати не тільки комунальні підприємства (БТІ).

Проводити технічну інвентаризацію дозволять фізособам-підприємцям, а також юрособам за умови отримання ліцензії і наявності у штаті трьох фахівців, які мають кваліфікаційний сертифікат.

Експерти, які бажають надавати послуги з технічної інвентаризації (фізособи-громадяни України або іноземці), згідно зі ст.4 повинні будуть надати документи про відповідну освіту і пройти атестацію.

У результаті вони отримають сертифікат, який підтвердить їхнє право працювати у цій галузі.

При цьому їх можуть позбавити такого сертифікату у разі виявлення порушень.

Процедуру технічної інвентаризації достатньо буде пройти тільки один раз (первинна процедура є обов'язковою).

Технічна інвентаризація нерухомості буде обов'язковою лише перед прийняттям в експлуатацію (у тому числі після реконструкції та капітального ремонту), а також перед проведенням держреєстрації права власності на об'єкт незавершеного будівництва та в разі держреєстрації припинення права власності на об'єкт нерухомості у зв'язку з його знищенням.

В інших випадках технічна інвентаризація проводиться за бажанням замовника, при цьому забороняється вимагати її проведення у не передбачених вище випадках.

Таким чином, при купівлі-продажу нерухомості не знадобиться кожного разу давати запит у БТІ - тільки за домовленістю сторін.

Термін проведення технічної інвентаризації з видачею відповідних документів не повинен перевищувати 30 календарних днів.

Щоб уникнути завищення вартості послуг будуть встановлені економічно обґрунтовані ціни, розраховані центральним органом влади.

Роботи з технічної інвентаризації виконуються на замовлення і з обов'язковою участю замовника або уповноваженої ним особи, в присутності яких проводиться обстеження.

Результати будуть фіксуватися в абрисі з обов'язковим підписанням замовником або уповноваженою ним особою відповідних документів.

Вся інформація буде вноситися до Державного реєстру прав на нерухоме майно, матеріали технічної інвентаризації є власністю держави.

Закон набуває чинності з наступного дня після його опублікування, окрім статей 3, 4 і 12, які набирають чинності з 1 січня 2013 року (статті стосуються визначення суб'єктів і виконавців техінвентаризації).

Таким чином, передбачається, що БТІ проводитимуть техінвентаризацію до 1 січня 2013 року.

При цьому якщо роботи розпочаті до 31 грудня 2012 року, вони повинні бути завершені протягом місяця, до 30 січня 2013 року.

Раніше у Мін'юсті анонсували, що функції реєстрації прав на нерухоме майно можуть бути передані від БТІ до Державної реєстраційної служби України (Укрдержреєстру) вже з другого кварталу 2012 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: