Звинувачений у розкраданні банкір поскаржився, що в СБУ вимагали у нього 10 мільйонів

Середа, 11 квітня 2012, 10:45

Генпрокуратура перевіряє обвинувачення у вимаганні предстваниками СБУ великої суми грошей у бізнесмена Павла Борулька, якого обвинувачують у розкраданні 620 млн гривень.

За інформацією газети "Комерсант-Україна", генпрокурор Віктор Пшонка доручив перевірку заступникам генпрокурора Євгенію Блажівському й Анатолію Пришку.

За наявною інформацією, слідчі побували в Білорусі наприкінці березня і зустрілися там із Борульком.

Він підтвердив, що заяву, направлену на ім'я Кузьміна, писав дійсно він, і виявив бажання співпрацювати зі слідством.

Реклама:

Видання також наводить текст заяви Борулька, у якому він заявляє про вимагання в нього 10 млн доларів із боку співробітників СБУ.

У заяві він стверджує, що порушена СБУ щодо нього і його підлеглих кримінальна справа є "елементом вимагання хабара в особливо великому розмірі".

Борулько стверджує, що перед порушенням кримінальної справи два роки тому він позичав 150 тис. доларів начальнику департаменту контррозвідувальноого захисту економіки держави Андрію Кмітю.

"Упевнений, що особисті неприязні відносини Кмітя до мене виникли в період, коли я запропонував йому повернути 150 тис. доларів, які він позичив у мене для придбання будинку в селі Козин (Київська область). Зазначені кошти Кміть мені повернув, відзначивши в травні 2010 року, що я нібито "украв" гроші й буду сидіти", - говориться в заяві. 

Після цього, за словами Борулька, у СБУ були заведені оперативно-розшукові справи, і в період із травня по листопад йому "через спільних знайомих неодноразово надходила інформація, що він "особисто скривдив Кмітя, і має заплатити йому в різні періоди від 1 млн до 5 млн доларів за нанесену образу, щоб перевірки припинилися".

З кінця 2010 року, стверджує бізнесмен, начальник слідчого управління СБУ Іван Дерев'янко почав через колишнього заступника прокурора Юрія Гайсинського вимагати в нього хабар у розмірі 2 млн доларів за закриття справи.

Борулько відзначив, що має аудіозапис однієї такої бесіди, який він готовий надати в Генпрокуратуру.

Згідно із заявою, уже у вересні через іншого посередника у Борулька вимагали 1,3 млн доларів за те, щоб не була арештована його дружина Алла Борулько.

Після цього, за словами Борулька, Гайсинський вимагав у нього ще 5 млн доларів, і він передав ці гроші 21 листопада 2011 року.

Після цього, за його словами, у нього стали вимагати 10 млн доларів "через те, що справа про розкрадання коштів одержала великий резонанс".

У СБУ вже заявили про неправдивість заяви Борулька.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!