"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Перешкодою у реалізації прав громадян є не лише старий КПК, а і його невиконання

Вівторок, 10 квітня 2012, 20:33

Майже всі практикуючі юристи вказують на те, що головною перешкодою на шляху реалізації прав громадян в кримінальному процесі є не тільки застарілий КПК, а його невиконання.

Таку думку висловив керуючий партнер, адвокат ЮФ "Ілляшев та партнери" Михайло Ілляшев.

"Саме тому робити висновок про те, чи захистить новий Кримінально-процесуальний кодекс права громадян, можна буде тільки після того, як ми побачимо практику його реалізації в ході розслідування кримінальних справ, в судах. В цілому ж, слід віддати належне владі і позитивно оцінити виконану роботу з розробки нового КПК", - сказав юрист.

"Справа не в тому, що суди неправильно застосовують закони. Проблема в тому, що держава аналізує діяльність суддів, прокурорів, слідчих на основі статистичних даних. Якщо прокурор отримає виправдальний вирок, то, не секрет, що він ризикує в цьому випадку втратити посаду. Аналогічні наслідки йому погрожують у разі відправки кількох справ на додаткове розслідування", - говорить Михайло Ілляшев.

Реклама:

За його словами, з іншого боку, повністю відмовитися від оцінки діяльності прокурора, слідчого на основі статданих теж не можна, оскільки це призведе до безкарності останніх за неякісне розслідування та притягнення невинних осіб до кримінальної відповідальності.

"Практика обвинувального ухилу в кримінальному процесі була у всі часи, починаючи з часів СРСР і закінчуючи незалежною Україною. Сьогодні критики нового КПК фактично опонують не проекту нормативного акта, а діючій правоохоронній системі, яка працює не на забезпечення прав людей, а на державний апарат", - зазначив експерт.

Ця система, наголосив Ілляшев, з прийняттям нового КПК сама по собі не зміниться.

"Тому, головне завдання влади - примусити правоохоронні органи належним чином дотримуватися законності і поважати права громадян", - підсумував юрист.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!