"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Експансія "Газпрому" насторожує Британію

П'ятниця, 9 березня 2012, 11:10

Російський газовий концерн-монополіст "Газпром" повідомив, що розпочав попередні переговори щодо залучення Британії до газопроводу "Північний потік", який пролягає в обхід України.

Тим часом, у самій Британії лунають голоси щодо обережного підходу до можливої експансії "Газпрому" на британський ринок, передає Deutsche Welle.

Вихід на ринок Британських островів від певного часу є перспективною метою російського державного концерна-монополіста у газопостачанні.

За словами голови експортного відділу "Газпрому" Александра Медвєдєва, його компанія сподівається здобути 10% британського ринку газопостачань до 2015 року, збільшивши частку "Газпрому" у цьому плані удвічі, порівняно з нинішніми 5%.

Реклама:

У цьому зв'язку в урядових та бізнесових колах Великобританії висловлюються заклики до обережного підходу у цьому питанні.

Зокрема, представник британської конфедерації промисловості Джон Еванс навів приклад активних спроб Росії перекупити британську компанію "Сентріка", яка володіє головним британським газопостачальником - компанією British Gas.

Еванс закликав до виваженого підходу у світлі того, що British Gas може опинитися у руках контрольованого Кремлем російського енергетичного гіганта.

Тим часом повз британських урядовців і громадськість не міг пройти непоміченим той факт, що британська філія "Газпрому" нещодавно помітно збільшилась у розмірах, перебралася до більшої офісної будівлі, взявши до себе на роботу ще додаткових 600 співробітників.

Міністерство енергетики Сполученого Королівства заявило, що пильно стежить за зростанням російських інтересів щодо збільшення газопостачань до Британії.

У цьому зв'язку речник департаменту енергетики і кліматичних змін зазначив, що будь-які російські пропозиції щодо контрактів на газопостачання розглядатимуться у комерційній площині з огляду на британські інтереси і згідно з відповідними законами та правилами.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: