"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Мобільний інтернет у столичному метро до Євро-2012 не з'явиться

Середа, 7 березня 2012, 09:32

Проект модернізації мережі мобільного зв'язку в столичному метрополітені нарешті зрушив з мертвої точки.

Учора головне управління економіки та інвестицій Київської міської державної адміністрації (КМДА) оголосило конкурс із залучення інвестора для проекту, пише "Коммерсант-Украина".

Проект передбачає будівництво мережі, яка охопить 44 станції (крім шести наземних).

Орієнтовна вартість проекту - близько 70 млн гривень, крім цього, переможець конкурсу повинен буде внести до міського бюджету 3,5 млн гривень на розвиток соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури Києва.

Реклама:

Проект припускає, що роботи з модернізації мережі проведе генеральний підрядник - переможець інвестконкурсу, а потім продасть мережу консорціуму з трьох мобільних операторів.

"Потім ми вже самі вирішимо, як нею управляти, можливо, передамо в управління підряднику", - говорить директор з корпоративного управління "Астеліту" Юрій Курмаз.

Він пояснює, що консорціум був створений, так як одній компанії набагато простіше домовитися з метрополітеном.

Вперше про проект модернізації мобільної мережі в метро заговорили ще минулого літа: в липні відповідну пропозицію вніс Кабінет міністрів, а в серпні КМДА заявила про рішення провести конкурс.

Але після цього реалізація проекту загальмувалася. Головне управління економіки та інвестицій КМДА звинувачувало у затримці проекту керівництво метрополітену, якому було доручено підготувати техніко-економічне обґрунтування (ТЕО).

А в метрополітені стверджували, що узгодження ТЕО затримує головне управління транспорту та зв'язку КМДА.

В результаті тепер будівництво мережі навряд чи вдасться закінчити до фіналу Євро-2012, як це планувалося раніше.

У липні віце-прем'єр Борис Колесніков говорив, що UEFA наполягав на включенні в програму підготовки до чемпіонату пункт про впровадження послуги доступу до інтернету в київському метро.

Тепер на проведення самого конкурсу піде близько місяця, каже начальник управління з питань інвестиційної політики КМДА Олег Світличний.

Ще півроку у переможця конкурсу буде на розробку та затвердження проектно-кошторисної документації і два місяці на подачу графіка фінансування і реалізації проекту.

"Навіть якщо опустити всі процедури і почати закуповувати обладнання прямо зараз, до чемпіонату можна встигнути побудувати мережу хіба що на центральних станціях", - стверджує директор департаменту регуляторно-правового забезпечення "Київстару" Андрій Осадчук.

Справжня причина затримки проекту - тривалі переговори про його вартість, стверджують оператори.

У першій постанові уряду вона оцінювалася в 224,5 млн гривень, але вже через місяць КМДА знизила її майже на третину.

"Це були дуже умовні цифри, практично не підкріплені розрахунками, - розповідає директор з корпоративного управління" Астеліту "Юрій Курмаз. - Нинішня вартість близька до реальної".

Втім, один з керівників іншого мобільного оператора на правах анонімності стверджує, що вартість проекту неодноразово намагався завищити потенційний переможець конкурсу.

Практично всі оператори стверджують, що їм стане компанія ЕСУ, "дочка" австрійського концерну EPIC і власник 92,79% акцій "Укртелекому".

Вона працює на українському ринку з 2005 року і неодноразово виступала підрядником з будівництва мереж МТС і "Київстару".

У самій компанії свою участь в конкурсі не коментують.

Нова мережа в метрополітені важлива для операторів, адже нинішня, що належить компанії "Проксимус", яка здає її в оренду, побудована ще в 2004 році.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!