"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Євросоюз встановить квоти для жінок у правлінні компаній

Вівторок, 6 березня 2012, 20:40

Проблема гендерної рівності все гостріше постає як на загальноєвропейському, так і на корпоративному рівнях.

Єврокомісія пропонує запровадження обов’язкових квот для жінок - керівниць підприємств, передає Deutsche Welle.

Єврокомісар з питань юстиції Вів'єн Редінг заявила, що має намір найближчим часом виступити із законодавчою ініціативою, спрямованою на збільшення кількості жінок у складі рад директорів європейських компаній.

Ще восени 2011 року Редінг нагадувала європейським компаніям про необхідність дотримання принципу рівноправності чоловіків і жінок, у тому числі й під час призначення на керівні посади, а також попереджала компанії про запровадження спеціальних квот.

Реклама:

"Рік тому я попросила компанії на добровільних засадах збільшити кількість жінок у правлінні, проте, на жаль, не бачу жодних задовільних результатів", - сказала Редінг у понеділок, 5 березня.

За даними Європейської Комісії, за останні дванадцять місяців лише 24 компанії офіційно погодилися до 2015 року збільшити квоту для жінок у правлінні до 30%. До 2020 року ця цифра має збільшитися до 40%.

"Жінки ставлять більше запитань, ухвалюють менше ризикових рішень, адже вони зазвичай відповідають за витрати в домашньому господарстві, вони також швидше реагують на зміни у потребах споживачів", - наголосила на перевагах жінок Редінг.

Як підрахували у Єврокомісії, сьогодні лише 14% членів рад директорів найбільших європейських компаній – жінки.

Якщо порівняти із 2010 роком, ця кількість збільшилася лише на 2%, незважаючи на той факт, що останніми роками жінки становлять більше половини випускників усіх вишів.

Єврокомісія розпочне процес із трьохмісячних консультацій з представниками компаній та громадськості на тему гендерних квот для компаній.

Законодавчі зміни, які враховують питання гендерної рівності, зокрема квоти, будуть ухвалені пізніше цього року.

"Жінки – це не лише витрати для компаній, жінки приносять прибуток, жінки можуть робити бізнес", - сказала Редінг, цитуючи дослідження, в якому ідеться про успішність компаній з рівною кількістю жінок та чоловіків у правлінні.

Прибутки таких компаній на 56% вищі, ніж у тих, в яких всі керівники – чоловіки.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!