Янукович погодив правила страхування сільгосппродукції

Понеділок, 5 березня 2012, 18:05

Президент Віктор Янукович у п’ятницю підписав закон "Про особливості страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою".

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" із посиланням на прес-службу глави держави.

Як повідомлялося, 9 лютого Верховна рада 266 голосами підтримала пропозиції президента до зазначеного закону і прийняла його в цілому.

Документ закріплює, що типові договори страхування розробляються для кожного страхового продукту або для окремої культури та узгоджуються з Міністерством аграрної політики і продовольства та Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг (Нацкомфінпослуг).

Реклама:

Також у законі закріплена норма, відповідно до якої право страхувати сільгосппродукцію мають сільськогосподарські товаровиробники, які здійснюють діяльність на території України і відповідають визначеним Кабінетом міністрів критеріям (крім нерезидентів).

Ціна одиниці вирощеної продукції розраховується центральним органом виконавчої влади, який формує і реалізує державну аграрну політику.

Ціна одиниці вирощеної продукції може бути диференційована за видами продукції, областями або природно-економічними зонами.

Дані про рівень цін на продукцію доводяться Мінагропродом до відома страхувальників та страховиків.

Право страхування сільгосппродукції із держпідтримкою мають страховики, які відповідають вимогам закону "Про страхування", отримали ліцензію на здійснення відповідного виду страхування і є членами Аграрного страхового пулу.

Ліцензії на здійснення страхування сільськогосподарської продукції видає Нацкомфінпослуг.

Страховики, які здійснюють страхування сільгосппродукції з держпідтримкою, створюють фонд покриття катастрофічних ризиків за рахунок відрахування в нього не більше 5% зібраних платежів.

Крім того, закон передбачає, що умови страхування сільгосппродукції із держпідтримкою, стандартні страхові тарифи, форми договорів страхування та додатків до них, форми інших документів щодо укладення та супроводу договорів страхування та врегулювання страхових випадків стверджує Нацкомфінпослуг спільно з Мінагропродом.

Нагадаємо, в Україні деякі види обов'язкового страхування перетворилися на корупційний механізм зі створення штучних умов для збагачення власників акредитованих страхових компаній. Поки що невідомо, які компанії отримають право здійснювати страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: