Росія почала приватизацію Об'єднаної зернової компанії

Понеділок, 5 березня 2012, 15:43

Росія починає приватизацію Об'єднаної зернової компанії (ОЗК), оголосивши про продаж додаткової емісії в розмірі 50% мінус 1 акція.

"Трійка Діалог", яка є інвестиційним консультантом угоди, почала в понеділок прийом заявок про зацікавленість від потенційних покупців і закінчить його 20 травня 2012 року, повідомляє портал "Дело".

ОЗК є трейдером і експортером на ринку зерна, а також власником інфраструктури.

Вартість пакету, який буде виставлений на продаж, поки не повідомляється.

Реклама:

Радник генерального директора ОЗК Дмитро Грант повідомив, що покупців пакета може бути від одного до трьох.

"Це не обов'язково повинна бути одна компанія", - додав він, відмовившись від подальших коментарів.

Указ президента РФ про збільшення статутного капіталу ОЗК був підписаний 7 листопада 2011 року, і відповідно до нього додаткова емісія повинна бути завершена протягом півроку - тобто до початку травня 2012 року.

На початку лютого представник Мінекономрозвитку РФ Олексій Уваров говорив, що Росія розраховує незабаром завершити приватизацію ОЗК.

В результаті продажу частка держави в зерновий компанії повинна буде становити не менше 50% плюс 1 голосуюча акція.

Російський уряд планував масштабну приватизацію для покриття дефіциту бюджету, однак високі ціни на нафту і газ, що принесли РФ в 2011 році додаткові надходження в бюджет, а також європейська криза дозволили владі не поспішати, і тепер чиновники пропонують викреслити з приватизаційного списку найбільш цінні пакети, перш за все - компаній енергетичного сектора - через їх поточну низьку вартість.

Про зацікавленість у купівлі держпакета в ОЗК заявляла в грудні інвестиційна група "Сума" бізнесмена Зіявудіна Магомедова.

2 березня представники "Суми" повідомив журналістам, що група зберігає інтерес до купівлі ОЗК, але все буде залежати від умов продажу.

"Сума" та ОЗК недавно оголосили про плани спільно побудувати новий зерновий термінал на російському Далекому Сході.

Крім того, "Сума" володіє великим пакетом в зерновому терміналі Новоросійського комбінату хлібопродуктів спільно з контролюючою його ОЗК.

ОЗК виконує роль державного агента на закупівельних і товарних інтервенціях на сільськогосподарському ринку, управляє 30 компаніями (у тому числі термінали, елеватори).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!