Для порятунку Греції потрібен ще один кредит - ЗМІ

Понеділок, 5 березня 2012, 15:11

Греції може знадобитися новий пакет фінансової підтримки обсягом до 50 млрд євро до 2015 року.

Про це повідомляє портал "Дело" із посиланням на публікацію у німецькому журналі Spiegel Online.

Як відомо, Єврокомісія, Європейський Центробанк і Міжнародний валютний фонд схвалили вже два пакети кредитів для порятунку Греції від дефолту.

Так, цтравні 2010 року країни єврозони і МВФ виділили Греції кредити на 110 млрд євро, з яких більше 70 млрд було виплачено.

Реклама:

А в лютому 2012 року на зміну першому пакету прийшов другий, обсягом у 130 млрд євро, разом зі стамільярдною програмою списання боргу перед приватними інвесторами.

Проте, розрахунки стабільності грецького бюджету до 2015 року, коли закінчується поточна програма, викликають серйозні сумніви у кредиторів, перш за все, у Німеччині.

При цьому саме Німеччина наполягла на тому, щоб виключити обережну оцінку поточних прогнозів "трійки", щоб документ легше пройшов голосування в парламенті.

Із закінченням кредитної програми Афінам може знадобитися ще 50 млрд євро.

Уже в січні 2012 року через більш глибоку, ніж очікувалося, рецесію доходи грецького бюджету впали на 470 млн євро в порівнянні із запланованими, а витрати зросли на 951 млн євро.

Також, за даними Spiegel, ЄЦБ готується взяти участь в реструктуризації грецького боргу за рахунок суверенних паперів Греції, які має на балансі.

Для цього Центробанк чекає 12 березня, коли приватні кредитори Греції визначаться з участю в програмі списання боргу.

Афіни мають намір ввести в дію так звану норму колективної дії, яка дозволить примусити до обміну облігацій меншість незгодних інвесторів.

Між тим, в суботу міжнародне рейтингове агентство Moody's знизило рейтинг Греції до рівня "C".

За класифікацією Moody's боргові зобов'язання з рейтингом "C" являють собою клас облігацій з найбільш низьким рейтингом і, як правило, перебувають у стані дефолту.

Moody's прийняло рішення знизити рейтинг Греції у зв'язку з початком реструктуризації боргу країни. Ризик дефолту країни залишається високим, заявило Moody's.

Раніше агентство S&P знизило рейтинг Греції до "SD" - "вибіркового дефолту".

Це рішення було пов'язане з програмою обміну грецьких облігацій, якими володіють приватні інвестори (PSI).

Ця програма передбачає введення так званої норми колективної дії, яка дозволяє Греції нав'язати обмін меншості кредиторів, якщо кваліфікована більшість добровільно погодиться на реструктуризацію.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!