Угода про асоціацію між Україною і ЄС заблокована

Понеділок, 5 березня 2012, 09:19

Швеція, Велика Британія, Польща, Чехія та Німеччина вважають процес підписання та ратифікації угоди про асоціацію між Україною і Європейським союзом заблокованим через стан демократії в Україні.

Про це сказано у відкритому листі міністрів закордонних справ цих країн, опублікованому у виданні New York Times (США) 4 березня, передають "Українські новини".

У цьому листі міністри закордонних справ Швеції Карл Більдт, Великої Британії Вільям Хаг, Чехії Карел Шварценберг, Польщі Радослав Сікорський і Німеччини Гідо Вестервелле зазначили, що 5 років тому, коли Україна і ЄС почали переговори за угодою, очікувалося, що зараз Україна і ЄС перейдуть до підписання та ратифікації цієї угоди.

"Сьогодні ми зайшли в глухий кут у процесі асоціації. У той час як переговори за угодою про асоціацію були успішно завершені в грудні 2011 року, подальший шлях - через підписання та ратифікацію цієї угоди - фактично заблокований діями України. Причина проста: події останніх 2 років в Україні змушують нас поставити під сумнів прихильність Києва фундаментальним цінностям, які передбачені як угодою, так і нашими відносинами в широшому змісті", - сказано в листі.

Реклама:

Міністри зазначають, що після перемоги президента Віктора Януковича на виборах в 2010 році Україна прийняла амбіційну програму реформ, спрямованих, головним чином, на стимулювання економічного зростання, пом'якшення наслідків фінансової кризи та встановлення в країні курсу до зміцнення зв'язків з ЄС.

Однак, на думку міністрів, стурбованість викликає нинішній стан демократії в Україні.

Зокрема вони вказали на тиск із боку влади на засоби масової інформації, громадянське суспільство, висловили стурбованість судовими процесами щодо представників опозиції - колишнього прем'єр-міністра, лідера партії "Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина" Юлії Тимошенко, колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.

"Ці процеси мають ознаки політично мотивованого й виборчого правосуддя. На думку незалежних експертів, вони були проведені без дотримання принципів верховенства права і прав людини", - сказано в листі.

Міністри підкреслили, що майбутні вибори Верховної ради стануть індикатором стану демократії в Україні, і наголосили на необхідності забезпечення участі в них всіх представників опозиції.

Нагадаємо, 19 грудня на саміті "Україна - ЄС" було оголошено про завершення переговорів за угодою про асоціацію України і ЄС.

Деякі дипломати й експерти припускають труднощі з підписанням і ратифікацією угоди про асоціацію у випадку неналежного стану демократії в Україні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!