"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

США і Канада стурбовані ГМО-маркуванням в Україні

Понеділок, 5 березня 2012, 09:33

У США і Канаді занепокоїлися планами українського уряду змінити систему маркування харчових продуктів на вміст у них ГМО.

Було запропоновано скасувати мінімальний поріг маркування в 0,9%, пише "Коммерсант-Украина".

Якщо МОЗ не зможе надати наукове обгрунтування ГМО-маркування всіх продуктів харчування і постанова Кабміну все ж таки вступить в силу, це питання може стати об'єктом розгляду в органі з вирішення спорів СОТ.

У розпорядженні видання є копії листів, спрямованих до Міністерства економічного розвитку і торгівлі з Канади і США.

Реклама:

Міністерство закордонних справ і зовнішньої торгівлі Канади в листі від 23 лютого і асоціація "Рада міцних алкогольних напоїв" (США) в листі від 28 лютого попросили Україну пояснити доцільність прийняття Кабміном постанови про затвердження "Порядку етикетування (маркування) харчових продуктів щодо вмісту в них генетично модифікованих організмів".

Торгові партнери попросили "надати наукове обґрунтування вимог до маркування продуктів, що містять ГМО, які були науково оцінені як безпечні для споживання людини, а також необхідності ГМО-маркування продуктів харчування, які не містять ГМО".

Уряд запропонував зобов'язати виробників харчових продуктів маркувати товари з будь-якою часткою ГМО, тоді як з 2009 року виробники маркують її тільки при частці ГМО вище 0,9%.

Новий порядок маркування також передбачає, що замість наклейок "Без ГМО" інформація про відсутність цих організмів буде вказуватися в описі складу продукту.

Якщо продукт харчування буде містити ГМО, то в описі його складу повинен бути перерахований повний перелік компонентів, що містять такі організми, з зазначенням навіть мінімальної кількості ГМО.

Проект постанови був оприлюднений на сайті СОТ і направлений на узгодження країнам відповідно до угоди про технічні бар'єри в торгівлі.

У МЗС Канади турбуються, що нове маркування "може привести до сумнівів споживачів щодо безпеки продуктів, навіть незважаючи на те, що вони пройшли оцінку ризику і були визнані безпечними для споживання людиною".

Це може стати "додатковим бар'єром у торгівлі", що суперечить зобов'язанням України перед СОТ, відзначається в листі.

У свою чергу "Рада міцних алкогольних напоїв" (США) звертає увагу на те, що відсутність граничного значення маркування вмісту ГМО суперечить вимогам ЄС, на які посилалася України, подаючи проект цієї постанови до СОТ.

В асоціації також зазначають, що ГМО-маркування міцної алкогольної продукції буде повідомляти споживачу неправдиву інформацію, оскільки "отриманий в результаті перегонки спирт не містить залишків сировини".

Міністерство економічного розвитку і торгівлі вже перенаправило обидва листи до МОЗ з проханням надати відповіді на ці питання і зауваження до 15 березня.

Причини інтересу цих країн очевидні: США є найбільшим виробником ГМО-продукції в світі, а Канада до останнього часу входила в трійку лідерів.

Найбільш активно в світі вирощуються модифікована соя, кукурудза, бавовна, томати, рапс і картопля.

Довести наукову обгрунтованість зміни системи ГМО-маркування Україні буде непросто, оскільки в тих же США цю проблему досліджують майже сорок років.

"Безумовно, у МОЗ, який був ініціатором цього кроку, є наукове дослідження, яке свідчить про необхідність таких змін. Однак дуже сумнівно, що такі пояснення влаштують СОТ", - говорить один з експертів, який консультував уряд.

"Набагато простіше, якби ми уніфікували стандарти до норм ЄС, які і так куди суворіші, ніж у США. Однак і в ЄС маркування відсутності ГМО не є обов'язковим, а маркування наявності ГМО необхідне лише для продуктів, до складу яких входить не менше 0,9% компонентів, що містять ГМО", - говорить експерт.

За його словами, саме ідея скасування граничного обсягу маркування ГМО і викликала протест американських виробників.

Спочатку в Кабміні пропонували лише знизити граничне значення з 0,9% до 0,1%.

"На тлі того, що в Україні і так вимоги з контролю за ГМО вище, ніж в ЄС, відмова від мінімального граничного значення виглядає перегином, обґрунтувати необхідність якого буде дуже складно", - розповіло джерело в IFC.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: