Україна і РФ мають підписати газові договори щонайменше на 8 років - посол

Неділя, 4 березня 2012, 18:30

Нова газова угода між Україною і Росією має бути підписана на період до 2020 року.

Таку думку висловив посол РФ в Україні Михайло Зурабов, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Треба мати на увазі, що угода має бути підписана не на один рік, і не на два. А, за всією вірогідністю, на період до 2020 року", - сказав посол.

Він зазначив, що готуються не просто зміни до чинної угоди, а нова міжурядова угода щодо газу.

Реклама:

Крім того, він вважає, що українська сторона зацікавлена в здійсненні оцінки своєї ГТС ще до рішення з Південного потоку.

"Цілком очевидно, що Україна зацікавлена в тому, щоб рішення по Південному потоку до моменту закінчення оцінки української ГТС не було прийнято", - сказав він.

За його словами, проекти Північного і Південного потоку впливають на обсяги прокачування газу через українську ГТС.

Зурабов відзначив, що в свою чергу російська сторона зацікавлена в тому, щоб Південний потік став реальністю, і, отже, вартість української ГТС була б знижена.

Посол нагадав, що за його інформацією, "оцінювачі" повинні надати вартість української ГТС 1 серпня 2012. Він також не виключає, що це може статися і раніше.

Раніше посол РФ в Україні Михайло Зурабов заявляв, що терміни підписання нової газової угоди між Україною та Росією залежать від термінів оцінки української ГТС.

Нагадаємо, що з російської сторони вже неодноразово звучали заяви про поновлення переговорів і досягнення домовленостей на "взаємоприйнятних умовах".

Як відомо, останній раунд переговорів на рівні міністра Бойка і глави "Газпрому" Міллера відбувся в Москві 17 січня 2011 року.

Головним досягненням зустрічі стала домовленість "продовжити переговори".

До цього наприкінці грудня 2011 року до Москви їздили прем'єр-міністр Микола Азаров і президент Віктор Янукович, де провели паралельні зустрічі з президентом РФ Дмитром Медведєвим і прем'єром Володимиром Путіним.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!