"Газпром" намагається навчити Україну зговірливості

П'ятниця, 30 березня 2012, 18:53

Підконтрольний уряду Росії "Газпром" в п'ятницю привів дворазове добове падіння обсягів експорту газу через Україну в приклад того, як небажаючий допускати Москву до своїх трубопроводів Київ буде і далі втрачати у заробітку на транзиті.

Напередодні українська державна нафтогазова компанія "Нафтогаз" зафіксувала зниження транзиту російського газу в Європу - основний експортний ринок "Газпрому" - відразу вдвічі, до приблизно 200 млн кубометрів з планових 400 млн, пише Reuters.

"Це поки тільки перші результати", - сказав, коментуючи зниження транзиту, представник "Газпрому" Сергій Купріянов.

"Ми на початку великого шляху з перерозподілу обсягів транзиту газу з території України на користь нашої дочірньої компанії "Бєлтрансгаз" і нових морських газопроводів".

Реклама:

Українська трубопровідна монополія "Укртрансгаз" повідомляла раніше в березні, що транзит газу з Росії в Європу і країни СНД впав в січні-лютому майже на 12% до 17,7 мільярда кубометрів з 20,1 мільярда за аналогічний період 2011 року.

Українськими трубами йде близько 80% всього російського газового експорту в західному напрямку.

Москва давно прицінюється до них і ставить Києву в приклад рішення Мінська, який після довгого торгу передав "Газпрому" контроль над своїм трубопровідним монополістом, "Бєлтрансгазом", отримавши в обмін не тільки гроші, але і "інтеграційну" знижку на енергоносії.

Москва каже, що дасть таку ж Києву, якщо той відкине устремління до вільної торгівлі з Європою і приєднається до конкуруючого проекту, Митного союзу Росії, Казахстану і Білорусі.

Україна закуповує в "Газпрому" близько половини споживаного газу, і його дорожнеча боляче б'є по конкурентоспроможності продукції основних експортних галузей України - металургії і хімії.

Москва прислухається до прохань знизити ціну на газ для України.

Президент Віктор Янукович говорив, що знижка на газ не може бути наслідком втрати контролю над газопроводами на користь Москви.

У цьому з ним солідарна повалена політична суперниця, екс-прем'єр Юлія Тимошенко, яка відбуває сім років в'язниці за газову угоду-2009 з російським лідером Володимиром Путіним.

Проте нещодавно Верховна рада, де домінують прихильники Януковича, прийняла законопроект, що дозволяє уряду розділити "Нафтогаз", в чому опозиція вбачає пролог до приватизації газопроводів в інтересах "Газпрому".

Україна відчуває потребу в коштах, але головний кредитор, МВФ, відмовляється відновити фінансування, вимагаючи спочатку непопулярних реформ в економіці, включаючи підвищення цін на газ для населення.

Але в рік парламентських виборів влада, навпаки, робить ставку на популярні у виборців рішення, і флагман "Партії регіонів" Янукович виступив зі щедрими передвиборними обіцянками, які уряд оцінив в 2 мільярди доларів.

Після серії "воєн" Кремль посилено рекламує альтернативні маршрути доставки, що розвиваються.

У вересні 2011 року Путін, що цього року повертається в Кремль ще на шість років, урочисто дав старт газопроводу "Північний потік" - через Балтику до Німеччини.

Деякі експерти висловлювали сумніви в економічній ефективності нового маршруту і говорили, що Росії буде нелегко збільшити продажі газу в Європі через економічні проблеми в єврозоні.

Проте, Москва розробляє і південну альтернативу українським трубам - проект "Південний потік", що оцінюється в 21,5 мільярда доларів.

Україна висловлює скепсис на тему економічної доцільності "Південного потоку".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!