"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

БРІКС може стати політичним союзом

Четвер, 29 березня 2012, 18:38

Бразилія, Росія, Індія, Китай і ПАР повинні трансформувати свій союз в повноформатний механізм міжнародного впливу і перейти від обговорення суто економічних питань до вироблення позицій з політичних питань.

Про це заявив президент Росії Дмитро Медведєв на розширеному засіданні керівників країн - учасниць БРІКС, передають "Ведомости".

"Нашою стратегічною метою могла б стати поступова трансформація БРІКС в повноформатний механізм взаємодії з найважливіших питань світової економіки і політики. Така модернізація можлива на основі спільно підготовленої концепції", - вважає російський президент.

Він запропонував колегам дати доручення міністрам закордонних справ опрацювати всі необхідні для цього процедури, а після - приступити до активізації роботи в інтересах БРІКС по лінії інших міжнародних організацій, насамперед G20 і ООН, так як БРІКС збирається діяти в існуючому міжнародному правовому полі.

Реклама:

На думку глави російської держави, назріло і прийняття стратегії розвитку зовнішніх зв'язків форуму, що допоможе укоренити БРІКС в системі міжнародних відносин, розширити і ущільнити "поле тяжіння", яке вже формується навколо "п'ятірки".

Необхідний також постійний діалог з провідними країнами, що розвиваються і перспективними регіональними структурами, вважає Медведєв.

Медведєв повідомив, що країни БРІКС не влаштовує, що ООН використовується для прикриття дій зі зміщення режимів, і вони будуть виступати за включення своїх партнерів в число постійних членів Радбезу ООН.

Лідери Бразилії та Індії в своїх заявах погодилися з позицією Росії щодо вирішення сирійського питання за допомогою діалогу, а не військової операції.

Підтримав подальший розвиток міжнародної організації і голова КНР Ху Цзіньтао.

Незважаючи на молодість, організація змогла створити необхідну структуру експертної взаємодії з багатьох напрямків, підкреслив він, зазначивши, що БРІКС - це 40% населення світу, 20% світової економіки і 15% торгівлі.

У декларації за підсумками індійського саміту лідери країн БРІКС висловили стурбованість нестабільністю в регіонах Близького Сходу, Північної та Західної Африки і закликали не застосовувати силу для вирішення проблем.

Члени "п'ятірки" висловилися проти вільних інтерпретацій резолюцій Радбезу ООН, маючи на увазі бомбардування літаками коаліції Лівії.

Нагадаємо, спочатку група країн БРІКС позиціонувалася як неформальний клуб країн з схожими економіками, що спеціалізується на виробленні спільних позицій тільки в економічній сфері.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: