За піратський контент будуть забирати техніку – ЗМІ

Четвер, 29 березня 2012, 12:59

Прикордонники зможуть вилучати і знищувати техніку, якщо знайдуть у ній неліцензійний фільм, пісню або програму.

Така норма міститься у міжнародній угоді АСТА, до якої найближчим часом планують приєднатись 22 країни ЄС, повідомляє UBR.

Враховуючи, що Україна є однією із найбільш "піратських" країн, то її громадянам при перетині кордону з ЄС доведеться тричі подумати, чи варто брати в дорогу неліцензійні розваги, відзначають журналісти.

Водночас, експерти сумніваються у доцільності такого кроку.

Реклама:

"Я собі можу уявити колапс кордонів, коли кожен мандрівник буде демонструвати свої гаджети для того, щоб їх перевіряли. Тут уже ідеться про додаткову кваліфікацію прикордонників, досьогодні ніхто не досліджував контент на електронних носіях", - поділився враженнями від новації директор інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко.

За словами фахівця з медіаправа В'ячеслава Якубенка, в аеропорту, вокзалі чи в поїзді просто неможливо встановити наскільки ліцензійний є той чи інший продукт.

Для цього потрібна відповідна система кодів, повинен бути доступ до системи кодів самого виробника.

Та й самі прикордонні пункти треба модернізувати. А це додаткові кошти, на які європейські платники податків можуть не погодитися.

Тож, суттєво ніяких змін при проходженні контролю митного не буде, прогнозує Якубенко.

Наразі ж мандрівникам правозахисники рекомендують перед поїздкою дізнаватись, чи приєднана країна до угоди АСТА, оскільки у разі конфіскації пристрою з нелегальним контентом, компенсацію за нього ніхто не надасть.

Як відомо, на сьогодні норми угоди АСТА уже діють в Австралії, Південній Кореї і Мексиці.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!