"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Прогнозувати наслідки закону "Про сільське господарство" ще рано

Четвер, 29 березня 2012, 12:44

Розробка проекту закону "Про сільське господарство" та зміст його положень свідчать про прагнення держави створити шляхом регулятивного втручання єдині правові та економічні засади організації сільського господарства в Україні, збалансувавши інтереси держави та виробника сільськогосподарської продукції.

Таку думку висловив адвокат, керівник Харківського офісу ЮФ "Ілляшев та Партнери" Олексій Христофоров.

"Найбільш цікавою правовою новацією, що її містить проект, є запровадження єдиної науково обґрунтованої системи прогнозних та програмних документів розвитку сільського господарства, яка включатиме виробничі стандарти, аграрні паспорти, державну, галузеві, регіональні та місцеві програми розвитку сільського господарства. Таким чином, у випадку набуття проектом статусу закону можна буде говорити про часткове регулятивне обмеження ринкових механізмів, та, знову ж таки, часткове повернення до планової економіки в окремій галузі народного господарства", - зазначив він.

При цьому експерт відзначив, що багато чинних законів є "мертвими" за своєю суттю чи мають суто декларативний характер.

Реклама:

"В контексті порушеного питання представлений законопроект можна вважати рамковим, тобто таким, що встановлює загальні правові засади функціонування сільського господарства України", - додав Христофоров.

"Попередній аналіз проекту свідчить, зокрема, про наявність в ньому норм, які за своїм змістом та предметом регулювання дублюють існуючи норми чинного законодавства, як-то Цивільного, Господарського, Земельного кодексів України, закону "Про охорону навколишнього природного середовища" тощо", - пояснив він.

Проте, зазначив Христофоров, прийняття нового закону, як правило, породжує внесення до інших законів змін, обумовлених його інтеграцією до існуючого законодавства, а також розробку спеціальних підзаконних нормативних актів, що регулюватимуть відносини, пов’язані з реалізацією його положень.

"Таким чином, прогнозувати наслідки набрання представленим проектом статусу закону поки що рано", - підсумував він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!