ФБР зізнається, що поступається в боротьбі з хакерами

Середа, 28 березня 2012, 15:27

Керівник відділення комп'ютерної безпеки Федерального бюро розслідувань (ФБР) Шон Генрі дав похмуру оцінку спробам влади США протистояти хакерам, викрадати дані з корпоративних мереж.

"Ми не перемагаємо", - заявив глава кібер-поліції США, який готується залишити відомство, прослуживши в ньому більше 20 років, передає "Інтерфакс" з посиланням на газету The Wall Street Journal.

Він зазначив, що боротися з хакерами не представляється можливим, оскільки комп'ютерні злочинці занадто талановиті, а засоби захисту занадто слабкі, щоб зупинити їх.

Тим часом конгрес США розглядає два конкуруючих законопроекти, розроблених для того, щоб забезпечити безпеку комп'ютерних мереж таких життєво важливих об'єктів інфраструктури, як електростанції й атомні реактори.

Реклама:

Проте ряд експертів з комп'ютерної безпеки не згоден з необхідністю нововведень, а представники бізнесу стверджують, що нові правила, що містяться в одному із законопроектів, не поліпшать захист комп'ютерних мереж.

Шон Генрі, який надалі має намір займатися комп'ютерною безпекою у приватній фірмі, яку відмовився назвати, підкреслив, що компаніям необхідно кардинально змінити те, яким чином вони використовують комп'ютерні мережі, щоб запобігти подальшій шкоді національній безпеці і економіці.

Занадто багато компаній - від великих міжнародних до невеликих стартапів - не усвідомлюють, які вони взяли на себе ризики або яких зазнають збитків через застосування уразливих комп'ютерних мереж, сказав він.

"Я не бачу іншого виходу з ситуації, крім змін у технологіях або зміни в поведінці, тому що це нестійкі моделі за визначенням. Нестійкість в тому, що ви ніколи не отримаєте верх, ніколи не убезпечите себе, і ніколи не зможете обгрунтовано очікувати недоторканності або безпеки приватної інформації", - заявив головний кібер-поліцейський.

У той же час Джеймс Льюїс, старший науковий співробітник з питань кібербезпеки в Центрі стратегічних і міжнародних досліджень, дотримується не настільки похмурої точки зору: "Я насправді більш оптимістичний. Я думаю, що ми програли тільки початок битви (з хакерами)''.

Японська компанія Sony стала однією з жертв хакерів в 2011 році, коли за допомогою злому онлайн-мережі відеоігор зловмисники отримали доступ до персональних даних 24,6 млн клієнтів.

Серед інших найбільш відомих жертв хакерських атак минулого року числяться Nasdaq OMX Group Inc., що працює на фондовому ринку, і кіберохоронна компанія HBGary Federal, з мережі якої група Anonymos викрала сотні тисяч електронних листів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: