Україна ліквідувала платіжний "мінус"

Середа, 28 березня 2012, 12:47 -

Платіжний баланс України у лютому 2012 року значно покращився у порівнянні з січнем, зокрема, був ліквідований його дефіцит.

 

Про це заявив директор генерального департаменту Національного банку України Ігор Шумило, повідомляє прес-служба НБУ.

"У лютому поточного року платіжний баланс суттєво покращився: він склав близько нуля і це значно краще, ніж у січні цього року", - поінформував він.

За словами Шумила, в першу чергу, це обумовлено зростанням позитивного фінансового рахунку, який склав у лютому 1,2 млрд доларів.

Реклама:

Чиновник НБУ уточнив, що такий результат досягнутий за рахунок збільшення прямих іноземних інвестицій майже на 75% порівняно з січнем - майже до 840 млн доларів, а також істотного збільшення сальдо залученого фінансування реального сектора, в першу чергу, торгових кредитів, які склали 1,1 млрд доларів.

Він також підкреслив важливість того факту, що в останні чотири місяці стабілізувався дефіцит поточного рахунку, який розраховується кумулятивно за останні 12 місяців, як в абсолютному вираженні - 8,8 млрд доларів, так і по відношенню до ВВП - 5,4%.

"Надзвичайно важливо, що вже півтора року зберігається на стабільно високому рівні сальдо поточного рахунку за винятком енергоносіїв - близько 13,5 млрд за останні 12 місяців", - додав представник Нацбанку.

Водночас, зазначив він, погіршення поточного рахунку в лютому обумовлене як сезонними факторами, так і значним погіршенням погодних умов, що призвело до зниження експорту продукції машинобудування та АПК на 0,4 млрд доларів і одночасного зростання імпорту газу на 0,45 млрд доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: