"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Митниця ретельно перевірятиме імпортерів після продажу товару

Середа, 28 березня 2012, 12:17

Одним із обов'язкових нововведень Митного кодексу є пост-аудит, який загрожує значними штрафними санкціями для недобросовісних імпортерів.

Про це розповів заступник голови Департаменту класифікації товарів Держмитслужби Петро Венгель, виступаючи перед імпортерами Торгово-промислової палати, пише газета "Дело".

"Якщо приймається якесь компромісне класифікаційне рішення щодо товару, то всі повинні знати, що є така робота в класифікації, як пост-аудит. Тобто перевірка класифікації після оформлення", - сказав він.

Вона небезпечна тим, що суб'єкт, який отримав необ'єктивне роз'яснення щодо своєї класифікації товарів, завозить товар в Україну, продає його, а потім іде перевірка, і на нього нараховуються штрафні санкції та платежі. І ці платежі повинні сплачуватися не з гаманця споживача - підприємець вже не зможе закласти їх у ціну товару, а повинен платити з власного прибутку", - пояснив Венгель.

Реклама:

Він також уточнив, що за багатьма товарами пост-аудит передбачає значні санкції.

"Тому коли йде якийсь компроміс, ви завжди людині роз'яснюють, що якщо питання "сире", щоб потім через деякий час не було проблем", - попередив Венгель імпортерів.

Як пояснив чиновник, плюс пост-аудиту в тому, що він дозволить прискорити оформлення вантажів на кордоні.

"І Держмитслужба, і торгово-промислова палата, бізнес зацікавлені в одному: отримати максимальний прибуток із мінімальними витратами. Держмитслужба яким чином реалізує це положення на сьогоднішній день - це в першу чергу скорочення часу митного оформлення. Що це дає - чим швидше товар проходить через кордон, тим більше надходжень до державного бюджету", - сказав Венгель.

Як відомо, у разі підписання президентом нового Митного кодексу, прийнятого Верховною радою 13 березня, нові правила можуть набути чинності вже у травні 2012 року.

Водночас, експерти вважають, що поспішне впровадження Митного кодексу може призвести до хаосу в бізнес-середовищі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: