"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

В "Енергоатомі" поскаржилися на низький тариф

Середа, 28 березня 2012, 10:54

При діючому дискримінаційному по відношенню до атомної енергетики тарифі, державне підприємство НАЕК "Енергоатом" відчуває хронічний дефіцит фінансування на виконання програм розвитку.

Про це заявив директор департаменту модернізації НАЕК "Енергоатом" Сергій Тараканов у вівторок на міжнародній конференції "Український ядерний форум-2012: плани та перспективи розвитку атомно-енергетичної галузі", повідомляє портал "Українська енергетика".

За його словами, встановлений нещодавно тариф на відпущення електроенергії у 21,1 коп. за 1 кВт-год не покриває виконання низки завдань, зокрема, коштів може не вистачити на модернізацію вітчизняних атомних електростанцій, розраховану на продовження терміну їх експлуатації. 

Тараканов зазначив, що в середньому на продовження терміну експлуатації одного енергоблоку АЕС необхідно 2,4 млрд гривень, що складає 300 доларів за 1 кВт встановленої потужності.

Реклама:

Як зауважив посадовець, нині компанія працює над проектами продовження терміну експлуатації двох енергоблоків Южно-Української та двох енергоблоків Запорізької АЕС.

"Далі з кожним роком в середньому ще по одному енергоблоку будуть починатися до підготовки продовження експлуатації. Безумовно, такі роботи вимагають капіталовкладення", – сказав він.

Водночас, Тараканов запевнив, що НАЕК "Енергоатом" постійно звертається до Національної комісії, яка здійснює державне регулювання у галузі енергетики (НКРЕ), із метою врегулювання цього питання та підвищення тарифу до "належного рівня".

Як повідомлялося, НКРЕ з 1 березня 2012 року знизила тариф на відпущення електроенергії НАЕК "Енергоатом" на 6,8%, або 1,54 коп. за 1 кВт-год., до 21,1 коп. за 1 кВт-год.

Це рішення НКРЕ ухвалила на виконання відповідного доручення Кабінету міністрів від 12 лютого 2012 року, виданого за підсумками спеціальної наради, присвяченої питанням утримання інфляції в 2012 році.

Загалом зі структури тарифу регулятор вилучив 1,299 млрд гривень, через що інвестиційна програма держкомпанії на 2012 рік зменшилася до 2,235 млрд гривень (без ПДВ).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!