Шахраї за рік вкрали із кредиток українців 9 мільйонів

Середа, 28 березня 2012, 09:52

У 2011 році шахраї подвоїли кількість неправомірних операцій із платіжними картками - до 7,6 тис. у порівнянні з 2,9 тис. у 2010 році, зумівши вкрасти майже в півтора рази більше коштів - 9,1 млн гривень.

Про це пише газета "Комерсант-Україна" із посиланням на дані Нацбанку.

Найбільше проблемних операцій було здійснено з картами платіжної системи Visa, які займають найбільшу частку ринку, - в 2011 році їх кількість зросла майже утричі, до 5735 штук, а обсяг збитків склав 6,22 млн гривень.

Картки MasterCard шахраї використовували удвічі частіше, ніж у 2010 році, здійснивши 1883 операцій, від яких банки втратили 2,84 млн гривень.

Реклама:

Кількість кредитних установ, які постраждали від шахраїв, також збільшилася - з 43 до 51.

Голова відділу із боротьби з шахрайством департаменту банківської безпеки ОТП Банку Олексій Немченко говорить, що "зняття в банкоматах коштів за підробленими картками" лідирує за сумами шахрайства.

Цьому сприяє застосування скіммінгу.

"На банкомат встановлюється пристрій, що зчитує пін-код і дані з магнітної смуги карти. Потім ця інформація записується на "білий" пластик, і здійснюються шахрайські операції зі зняття готівки за підробленими картками", - відзначає начальник відділу супроводу операцій з платіжними картами Піреус Банку в Україні Тетяна Мартусенко.

Злочинці часто використовують картки банків-нерезидентів, трапляється і витік конфіденційних даних клієнтів банків.

Найбільша кількість дрібних шахрайських операцій здійснюється в мережі інтернет.

"Це пов'язано з легкістю отримання реквізитів картки через фіктивні сайти і за допомогою вірусів. Також можна просто переписати реквізити карти в магазині, ресторані", - говорить Немченко.

За словами керівника департаменту розвитку карткового і транзакційного бізнесу ПУМБ Валерія Пацуя, установка індивідуального ліміту і блокування платіжної картки допомагають захиститися від шахрайства.

Використання чіпових карток може мінімізувати втрати. Такі картки більш захищені, ніж магнітні, проте, за даними UPC, їх зараз не більше 5%.

"Деякі банки почали впроваджувати безконтактні платежі, можливі тільки при наявності чіпа, тому їх частка може зрости. Проте вона навряд чи перевищить 10%, оскільки банки не зацікавлені в картках, які обходяться їм удвічі дорожче магнітних", - констатує голова правління UPC Антон Романчук.

Однак навіть ці картки не гарантують повний захист від шахрайства.

"Якщо картки будуть чіповими, то підробити їх буде складніше, але складно передбачити, що придумають шахраї через два-три роки", - говорить директор міжбанківської асоціації банків членів платіжних систем EMA Олександр Карпов.

Як відомо, за даними Нацбанку, в 2011 році кількість активних платіжних карток збільшилося на 5,5 млн штук, до 34,8 штук.

Однак частка коштів на картках все ще менша 19% всіх поточних готівкових і безготівкових коштів населення. Обсяг операцій за картками в 2011 році склав 576 млрд гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: