Євросоюз вирішив "пом'якшити" реформування рейтингових агентств

Вівторок, 27 березня 2012, 13:15

Європейський Союз може відмовитися від деяких найбільш радикальних змін у зв'язку з роботою рейтингових агентств через побоювання підривання довіри інвесторів і зростання волатильності ринків.

Це рішення обговорять міністри фінансів ЄС, які зберуться на зустріч в Копенгагені наприкінці поточного тижня, повідомляє агентство Bloomberg.

У першу чергу, ідеться про відмову від пропозиції про так звану ротацію рейтингових агентств.

Як відомо, Єврокомісія хотіла зобов'язати емітентів змінювати агентство-партнера не рідше, ніж раз на три роки при роботі емітента з одним агентством; термін може бути продовжений до шести років при використанні відразу декількох рейтингових агентств.

Реклама:

Проте планувалося ввести принципову заборону на роботу з одним і тим самим рейтинговим агентством більше шести років поспіль.

Емітенти складних боргових інструментів будуть зобов'язані користуватися послугами як мінімум двох рейтингових агентств.

Ці пропозиції були спрямовані на усунення конфліктів інтересів, а також на те, щоб полегшити вихід на ринок нових гравців.

Тим часом, Данія, яка в першому півріччі головує у Раді ЄС, до кінця березня має завершити опитування думок голів фінансових відомств про те, чи варто і надалі розглядати ць реформу, чи потрібно повністю переглянути план дій.

Регулятори побоюються, що у короткостроковій перспективі вимога про зміну рейтингових агентств істотно погіршить якість рейтингів, хоча вони не ставлять під сумнів довгострокові переваги такого підходу.

За відмову від пропозиції про ротацію рейтингових агентств виступають більше 10 з 27 держав ЄС, включаючи Великобританію, Німеччину та Іспанію.

Законопроект про кредитні рейтинги також передбачає можливість створення незалежного Європейського агентства кредитних рейтингів (European Credit Rating Agency, ECRA).

Крім того, він надає ЄС право вводити заборону на публікацію інформації про суверенні рейтинги, якщо того вимагатиме країна-емітент.

Варіант законопроекту про рейтингові агентства, що розробляється в Європарламенті, передбачає заборону на публікацію прогнозів рейтингів суверенних емітентів.

У разі реалізації реформи агентства повинні будуть попереджувати емітентів про рейтингову дію не за 12 годин, як зараз, а за добу, щоб ті мали змогу перевірити ще раз розрахунки аналітиків.

Проект документа, який готується в Європарламенті, додатково передбачає вилучення з усіх законів ЄС всяких згадок і посилань на рейтингові агентства, а також може зобов'язати банки, страхові компанії та інші фінансові інститути проводити і публікувати власні оцінки своєї кредитоспроможності, не покладаючись виключно на думку аналітиків рейтингових агентств.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!