"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Банк Японії попереджає про побічні ефекти м'якої політики

Понеділок, 26 березня 2012, 15:39

Центробанки розвинених країн повинні враховувати недоліки агресивного пом'якшення монетарної політики і побічні ефекти, такі як зростання цін на сировину і надмірний приплив капіталу в економіки, що розвиваються.

Про це повідомив глава банку Японії Масаакі Сіракава, пише Reuters.

У той час як агресивне пом'якшення грошово-кредитної політики необхідно для боротьби з проблемами, викликаними вибухом "економічних бульбашок", не можна забувати про побічні ефекти і обмеження, сказав Сіракава.

"Пом'якшення монетарної політики тільки полегшує збитки, пов'язані з відновленням балансів", - сказав Сіракава, додавши, що утримання відсоткових ставок на рекордно низькому рівні протягом тривалого періоду може перешкоджати скороченню боргового навантаження компаній і домогосподарств, а також відстрочити реформи.

Реклама:

М'яка монетарна політика в розвинених країнах може також зачепити країни, що розвиваються за рахунок зростання цін на сировинні товари, а також змушуючи світових інвесторів шукати більш високоприбуткові активи і переводити кошти в економіки, що розвиваються, сказав Сіракава.

"Це очевидно, що Центробанки розвинених країн будуть дотримуватися стабільності власних економік через монетарну політику, але в той же час, дуже важливо брати до уваги міжнародні побічні ефекти і зворотні ефекти для власних економік", - додав Сіракава.

Деякі країни, що розвиваються вже не раз дорікали за ультра м'яку монетарну політику Центробанків США, Європи та Японії в тому, що вона викликає сильне зростання цін на сировину і прискорює інфляцію.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: