Реформа української армії обійдеться в 155 мільярдів

Субота, 24 березня 2012, 11:11

На реалізацію запланованої Міністерством оборони реформи української армії до 2017 року планується виділити 155 млрд гривень, з яких 40,3 млрд гривень додатково залучені кошти.

Про це свідчить проект Концепції реформування та розвитку Збройних сил України (ЗСУ) до 2017 року, пише тижневик "Дзеркало тижня. Україна".

Автори концепції посилаються на європейську практику і обіцяють довести рівень військових витрат до 1,4% ВВП.

І все-таки непосвяченим у механізми грошового розподільника важко зрозуміти, як, скажімо, запланований оборонний бюджет 2013-го на рівні 17,4 млрд гривень легким рухом перетворюється на 19,7 мільярда, а у 2014 році, відповідно, із планованих 21,3 млрд гривень на 25,8 мільярда, відзначає видання.

Реклама:

Що стосується забезпечення майбутніх ЗСУ озброєнням і військовою технікою, то на 2017 рік серед пріоритетних напрямків передбачено чимало.

Наприклад, модернізація і закупівля бойових літаків, вертольотів, боєприпасів, модернізація ЗРК та ракет до них, а також створення високоточних засобів ураження і авіакомплексу радіолокаційної розвідки, закупівля та спільне виробництво багатоцільових безпілотних літальних апаратів (тобто не тільки розвідувальних, а й, очевидно, ударних).

Ґрунтовне переозброєння намічене з 2014 року.

При здійсненні технічної модернізації реформатори зміщують акценти на забезпечення в першу чергу системи управління та зв'язку.

Для цього до кінця 2014 року планується "оцифрувати" стаціонарну компоненту систему зв'язку та активізувати модернізацію мобільних засобів.

А також розгорнути систему захисту інформації, забезпечити безпеку в комунікаційних системах, створити систему супутникового зв'язку ВСУ як підсистему національної. Крім того - автоматизовану систему радіозв'язку.

Плюс створити єдине радіолокаційне поле країни з системою освітлення всієї повітряної обстановки ВСУ.

Планується розвивати сили швидкого реагування, у складі яких передбачені не тільки аеромобільні підрозділи та спецназ, але навіть гірничо-піхотна і повітряно-десантна (окремо від аеромобільної) бригади.

Про соціальне забезпечення військовослужбовців у проекті документа йдеться доволі розпливчасто.

Наприклад, докладно перелічується безліч можливостей (скорочення 542 військових містечок, зменшення на третину аеродромної мережі тощо), а на виході зазначається: буде створений "достатній" фонд житла.

Щоправда, додається обіцянка компенсувати піднаймання житла тим, кому службового даху над головою не знайдеться.

Грошове утримання має в середньому зрости на 80%, що, слід відразу сказати, забезпечить лейтенантові трохи менше, ніж половину аналогічного утримання в арміях країн - західних сусідів.

В проекті документа сказано про стимулювання військової майстерності, а також про "достойні" пенсії військовим.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!