"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Янукович вибрав не найкращий час для виплати "тисяч"

П'ятниця, 23 березня 2012, 17:12 -

Виплата за вкладами Ощадбанку СРСР може привести до різкого стрибка долара і зростання інфляції в країні.

Таку думку висловила експерт інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB в Україні Марія Сальникова.

"Повна компенсація таких вкладів потребує близько 125 млрд гривень, що становить 54,4% грошової бази і 18,51% від грошової маси", - відзначила вона.

"Вливання цієї суми необхідно розтягнути на більш тривалий період - кілька років і, швидше за все, уряд піде цим шляхом. Крім того, вкладникам, ймовірно, будуть запропоновані вигідні депозитні умови, щоб залишити ці гроші в банківській системі. У разі успішної реалізації цього сценарію, розмір грошової бази, який може призвести до зростання інфляції, залишиться незмінним, а збільшиться тільки обсяг грошової маси", - зауважила експерт.

Реклама:

Тим не менш, переконана Сальникова, умовити близько 12 млн українців залишити гроші на депозитах буде неможливо, істотна частина їх буде переведена у готівку, тим більше що виплати будуть реалізовані переважно для літньої частини населення, яка схильна витрачати гроші одразу.

В таких умовах, не виключено, що уряд введе адміністративні обмеження на отримання готівки, уникаючи, таким чином, її перетоку на споживчий ринок.

У цьому випадку процес не матиме значного впливу на темпи інфляції і вартість долара в 2012 році.

І все ж, на думку Сальникової, для компенсації вкладів Ощадбанку СРСР вибрано не найкращий час.

"Боргове навантаження нині істотне, тоді як темпи зростання світової та української економік нестабільні", - зазначила вона.

"Думка про те, що виплата цих вкладів збільшить ліквідність у банківській системі і прискорить зростання економіки країни - спірне. Як показує практика розвинених країн, просте накачування економіки грошовою масою не призводить до прискорення економічного зростання, якщо немає нових замовлень і не працює промисловість. Таку компенсацію слід було б починати не раніше, ніж через 3-5 років, коли країна вийде на стабільні темпи зростання", - переконана Сальникова.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: