"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Азаров: 86% податків в Україні платять олігархи

П'ятниця, 23 березня 2012, 15:27

Великий бізнес платить 86% від загального обсягу податків і зборів у країні.

Про це заявив прем'єр-міністр Микола Азаров під час круглого стола "Справедливе суспільство 21 століття: критерії, перспективи, ризики", повідомляє агентство "Українські новини".

"350 великих компаній в Україні платять 86% всіх податків і зборів", - сказав Азаров, коментуючи думку одного з учасників круглого стола про те, що переважну частину доходів державного бюджету забезпечує малий і середній бізнес.

При цьому прем'єр додав, що свого часу, коли він працював керівником Державної податкової адміністрації, він роздумував про те, щоб ліквідувати її й залишити лише можливість роботи з великими платниками податків.

Реклама:

"А решту відпустити у вільне плавання", - додав Азаров.

За його даними, з інших платників податків, яких налічується близько 1,5 млн суб'єктів господарювання, збирається 10-12% доходів бюджету.

"Але ми на це дивимося, відверто кажучи, філософськи, тому що ми за те, щоб створити середній клас у країні. І тому коли ішлося про спрощену систему оподаткування, а це близько 1 млн осіб, то наш підхід простий: добре, нехай не платять, нехай збагачуються, аби лише платили в Пенсійний фонд. Тому що настане час, коли вони самі підуть за пенсією", - сказав прем'єр.

Він додав, що при прийнятті Податкового кодексу норма щодо пенсійних внесків для "спрощенців" однаково була сприйнята із критикою, й уряду довелося піти на поступки в цьому питанні.

Прем'єр вважає, що такий режим оподаткування для спрощеної системи неоптимальний.

Загалом, кажучи про Податковий кодекс, прем'єр підкреслив, що він був прийнятий у швидкому режимі, оскільки Кабінет міністрів хотів знайти стимули для розвитку економіки й переконати бізнес у тому, що є конкретні й чіткі правила роботи з ним.

Як відомо, у вересні 2011 року Азаров виступив за якнайшвидше об'єднання державних податкової й митної служб.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!