"Хліб Інвестбуд" більше не виступатиме посередником у закупівлі зерна?

П'ятниця, 23 березня 2012, 11:29

Компанія "Хліб Інвестбуд" більше не виступатиме посередником у закупівлі продзерна між аграріями і Аграрним фондом (АФ).

З 30 березня АФ почне укладати контракти самостійно, пишуть "Экономические известия".

Думки селян з цього приводу розділилися.

З 30 березня Аграрний фонд відновить свій статус монополіста з закупівель продзерна в резерв і почне купувати продовольчу пшеницю і жито за форвардними контрактами у селян, повідомив начальник відділу закупівель Аграрного фонду Владислав Кобець агентству "Інтерфакс-Україна".

Реклама:

Він пояснив нововведення тим, що в минулому році діяльність АФ здійснювалася в рамках закону "Про держзакупівлі", і тому відомство повинно було викуповувати зерно у посередника на тендері.

Нині монополіст буде діяти в рамках іншого законодавчого поля - закону "Про підтримку сільського господарства", значить, зобов'язується здійснювати зернові інтервенції на Аграрній біржі самостійно.

Очікується, що АФ вдасться викупити врожай-2012 на рівні 1,3 млн тонн на суму близько 2,5 млрд гривень.

Ці кошти трудівники села зможуть направити на польові роботи з посіву ярих культур. Якщо плани АФ збудуться, держава забезпечить близько 7% коштів, необхідних на весняну посівну кампанію. З регіонів надходить інформація про їх нестачу регулярно.

Зокрема, у підтримці мають потребу фермери Полтавщини.

Продати майбутнє зерно аграрії зможуть АФ за мінімальними інтервенційними цінами.

На пшеницю другого класу вони становитимуть 1859 гривень за тонну, третього - 1750 гривень. На жито першого класу встановлена ​​ціна на рівні 1725 гривень за тонну, другого - 1643 гривень, третього - 1565 гривень.

Цікаво те, що з поверненням АФ на ринок форвардних закупівель компанія-посередник, яка працювала на ринку в 2011 році - ТОВ "Хліб Інвестбуд" - буде виключена зі схеми укладення форвардних контрактів.

За інформацією цієї компанії, вона завдяки своєму посередництву між селом і Аграрним фондом змогла в період з березня по вересень 2011 року купити по форварду 1,4 млн тонн продзерна. Хоча держава ставила планку вище - 5 млн тонн.

Селяни сприйняли новину двояко. "Фермери, які співпрацювали по форварду з "Хліб Інвестбудом", були задоволені його роботою, оскільки розрахунки проводилися більш оперативно, ніж з державною структурою - Аграрним фондом - раніше", - повідомив Микола Миркевич, президент Асоціації фермерів і приватних землевласників.

Він також сказав, що особисто виходив на керівництво ТОВ "Хліб Інвестбуд" від імені фермерів з тим, щоб відновити співпрацю і в цьому сезоні.

А ось глава Союзу сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів Іван Томіч не приховував радості від того, що відтепер "Хліб Інвестбуд" викинутий зі схеми інтервенцій по зерну.

"Всього за один минулий рік роботи ця компанія перевернула з ніг на голову весь зерновий ринок. Преференції, які надаються чиновниками цьому ТОВ, привели до монополізації закупівель зерна. Це створило несприятливі умови для роботи як сільгоспвиробників, так і трейдингових компаній, яких "Хліб Інвестбуд" став витісняти з ринку. Порушився процес нормальної конкуренції. Тепер, з поверненням на ринок АФ, сподіваюся, взаємовідносини між виробниками та операторами ринку перейдуть у площину нормальної конкуренції", - говорить Томіч.

Нагадаємо, що "регіонала" Юрія Іванющенка підозрюють в тому, що він має стосунок до скандально відомої компанії "Хліб Інвестбуд", яка раніше отримала непропорційну кількість квот на експорт зерна від уряду за схемою, яку учасники ринку вважають непрозорою.

Сам Іванющенко завжди спростовував цю інформацію.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: