Влада стимулюватиме відкриття виробництва?

П'ятниця, 23 березня 2012, 09:22

Верховна рада завершила ухвалення закону "Про індустріальні парки", підготовка якого почалася ще в 2007 році.

Документ, поданий Леонідом Литвиновим і Михайлом Чечетовим (обидва - Партія регіонів), Наталією Королевською (позафракційна), а також главою Держагентства з інвестицій та управління нацпроектами Владиславом Каськівим вчора був прийнятий в цілому 271 голосом, пише "Коммерсант-Украина".

Згідно з документом, індустріальним парком є земельна ділянка, якою розпоряджається обрана на конкурсі керуюча компанія.

Вона формує комплекс об'єктів виробничої інфраструктури, після чого здає земельні ділянки інвесторам в оренду та суборенду, надаючи також супровідні послуги (охорона, транспорт, складські, інформаційно-комунікаційні та інші послуги).

Реклама:

Готуючи документ до другого читання, депутати додали до його тексту більш чіткі характеристики індустріального парку.

Необхідно, щоб він знаходився на землі несільськогосподарського призначення, а площа його становила від 15 до 700 га.

Раніше вимоги до місця розташування парку в законопроекті були відсутні, а його мінімальний розмір міг бути 7 га. Крім того, визначено, що термін існування індустріального парку повинен бути не менше 30 років.

Також у підсумковій редакції законопроекту змінилися розміри державної підтримки для індустріальних парків.

Замість повної або часткової компенсації банківської ставки по кредитах для облаштування парку, а також компенсації витрат на сертифікацію продукції та створення нових робочих місць пропонується лише зараховувати на окремий рахунок кошти від митного збору з устаткування і комплектуючих.

Ці гроші можуть використовуватися як керуючою компанією, так і бізнесом, який працює в індустріальних парках, для виплат по кредитах, узятих на облаштування цих парків, а також на їх подальший розвиток.

"Депутати просто бояться надавати які-небудь пільги, враховуючи досвід роботи вільних економічних зон. Тому від запланованої держпідтримки індустріальним паркам майже нічого не залишилося", - пояснила консультант міністра економічного розвитку і торгівлі Людмила Мусіна, що брала в 2007 році участь у розробці першої редакції законопроекту .

Незважаючи на таке скорочення пільг, автори законопроекту розраховують, що вже протягом трьох-чотирьох років інвестиції у створення індустріальних парків становитимуть 8 млрд доларів і призведуть до створення 300 тис нових робочих місць.

Однак, як відзначають учасники ринку, зараз і так спостерігається надлишкова пропозиція комерційної нерухомості.

"На даний момент можна без проблем знайти як заводські, так і складські приміщення, які можуть бути переобладнані під виробництво. Тому виникає питання, чи доцільно при такій кон'юнктурі створювати нові майданчики", - розповіла директор "Української торговельної гільдії" Євгенія Локтіонова.

"Все залежить від місця розташування цих майданчиків. Є регіони, де пропозиція надмірна, а є ті, де створення таких парків має перспективу", - вважає співвласник девелопера "XXI століття" Олег Салмін.

Змінити настрої бізнесу можуть лише пропоновані державою пільги, порядок затвердження яких ще має бути визначений Кабміном.

"Пільги - це завжди цікаво для бізнесу. Однак спочатку треба подивитися, якими вони будуть на ділі", - пояснила Локтіонова.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: