"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Нацбанк стурбований доларизацією економіки

П'ятниця, 23 березня 2012, 09:04

З сьогоднішнього дня облікова ставка НБУ вперше з літа 2010 року була знижена - на 0,25%, до 7,5% річних.

Теоретично це дає кредитним установам можливість отримати більш дешеве рефінансування центробанку, пише "Коммерсант-Украина".

"Але банки практично не використовують ці канали, і зниження не позначиться на рівні ліквідності. Рішення регулятора просто дає банкам чіткий сигнал про те, що НБУ має намір домагатися зниження загального рівня процентних ставок", - відзначає аналітик ІК Concorde Capital Віталій Ваврищук.

За словами скарбника "Банку Національний кредит" Василя Невмержицького, в першу чергу може знизитися вартість рефінансування НБУ, операцій прямого РЕПО і свопів.

Реклама:

"Прямої залежності між зниженням облікової та кредитними ставками немає, все буде залежати від ситуації на ринку і кредитної стратегії кожного з банків", - говорить голова правління Правекс-банку Сергій Наумов.

Регулятор також знизив розмір обов'язкових резервів, які необхідно щодня тримати на спецрахунку, з 70% до 60%. Це дозволить банкам більше коштів направляти на овернайти.

Регулятор, як і раніше стурбований доларизацією економіки.

У зв'язку з цим з 31 березня на 0,5% будуть підвищені обсяги резервів для поточних валютних рахунків юридичних та фізичних осіб - до 8,5% і короткострокових валютних вкладів-до 8%.

"Збільшення норм резервування призведе до подорожчання ресурсів, а отже, змусить банки переглядати прибутковість депозитів в сторону зменшення", - впевнений Василь Невмержицький.

"Рішення регулятора карає клієнтів, яким об'єктивно необхідно використовувати валюту: приватних підприємців, транспортні компанії, моряків. Зараз накопичення розподілені у валюті і гривні порівну, але тепер накопичувати кошти у валюті клієнтам буде невигідно", - говорить заступник голови правління УкрСиббанку Костянтин Лежнін.

Вартість депозитів у гривні і зараз є більш привабливою. Згідно з індексом UIRD, вчора середня ставка за річним депозитом у гривні становила 16,28%, в доларах -7,45%, в євро - 5,97%.

НБУ також знизив розмір резервування при залученні коштів від іноземних банків і фінансових організацій з 2% до 0%.

У центробанку пояснюють таке рішення впровадженням російської валюти в розрахунки між НАК "Нафтогаз України" і "Газпромом" за імпортований газ, а також необхідністю оптимізації золотовалютних резервів.

"Це зменшить вартість фондування в рублях для українських банків. Така міра направлена ​​на залучення великих обсягів коштів в російській валюті", - говорить старший аналітик ІК "Тройка Диалог Украина" Євген Гребенюк.

За словами заступника голови правління "Дочірнього банку Сбєрбанку Росії", рішення регулятора дозволить здешевити залучення рублевих коштів на десяті частки відсотка.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!