Парламент у першому читанні схвалив податкові пільги для IT

Четвер, 22 березня 2012, 17:44

Верховна рада у четвер в першому читанні прийняла проект закону №9744, який був внесений до парламенту 23 січня 2012 року, норми якого вводять податок на доходи фізосіб в 5% і скасування ПДВ для IT-компаній.

"За" проголосували 336 депутатських карток, повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

При цьому, податок на прибуток фізосіб встановлений на рівні 5%, але не менше суми, що дорівнює множенню стандартної ставки, встановленої кодексом, на дві мінімальні зарплати.

Крім цього, передбачений 16% податок на прибуток з 2013 року для компаній, які працюють за спеціальним режимом.

Реклама:

Проект внесений групою народних депутатів, у тому числі - Віктором Януковичем, Катериною Самойлик, Степаном Давимукою, Євгеном Царьковим, Олегом Царьовим.

Він є доопрацьованою версією проекту №8268, яким пропонувалося внести зміни до Податкового кодексу.

Нардеп Царьков зазначив: "Спеціальний режим оподаткування відповідно до положень законопроекту передбачає нарахування суб'єктам податку на прибуток за ставкою 16%. І друге ключове положення: передбачається введення пільгової ставки в 5% для оподаткування доходів фізосіб - працівників суб'єктів спеціального режиму. Звичайною мовою, це дозволить вивести з тіні зарплати".

Також, він повідомив, що проект закону передбачає звільнення від ПДВ операцій відповідно до встановленого видом економічної діяльності з постачання товарів, робіт, послуг суб'єктами індустрії програмної продукції.

У порівнянні з попередньою версією проекту, в новому документі відсутня норма щодо зменшення податку на прибуток для IT-бізнесу, але при цьому розширений перелік видів діяльності, які потрапляють під визначення "індустрія програмної продукції".

Так, сюди пропонується включати компанії, що займаються як розробкою і виданням ПО, так і всіма видами техпідтримки та документації для ПО, консультацій з питань IT, управлінням та впровадженням комп'ютерних систем, обробкою даних, веб-хостингом, веб-порталами, виданням будь-якої інформації онлайн.

При цьому, питома вага доходів компаній від таких видів діяльності має становити не менше 70%.

Як повідомлялося, 22 грудня 2011 року Верховна рада прийняла в першому читанні законопроект №8267 про економічний експеримент щодо створення сприятливих умов для розвитку в Україні індустрії програмної продукції.

За прийняття документа в першому читанні проголосували 277 депутатських карток.

Проекти №8267 і №9744 (як допрацьована версія №8268) йдуть у зв'язці - перший описує умови податкового експерименту, другий - ті зміни в Податковий кодекс, які необхідні для введення пільгового режиму.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!