Парламент збирається дозволити продаж землі на аукціонах

Четвер, 22 березня 2012, 17:07

У Верховній раді зареєстрований проект змін до Земельного кодексу щодо порядку проведення земельних аукціонів.

 

Відповідний законопроект №10231 був внесений 21 березня депутатом від Партії регіонів Володимиром Толстенком, повідомляє DT.UA.

Введення в дію цього закону розв’язує руки державній та місцевій владі у питанні продажу та здачі в довгострокову оренду землі, що перебуває у державній та комунальній власності, у приватні руки.

"Відповідні норми були закладені у законопроект "Про ринок земель". Однак його прийняття відтерміноване. Тому прийняття окремого закону є актуальним і вкрай необхідним. Законопроект дозволить покращити стан земельних відносин та надати їм більшої прозорості, відкритості та адекватності, чим сприятиме розвитку національної економіки, підвищенню рівня довіри громадян до держави, а головне надасть можливість уже у цьому році отримати мільйони гривень для потреб місцевих громад", – прокоментував законопроект голова Держземагентства Сергій Тимченко.

Реклама:

За його словами, у разі ухвалення змін, закон надасть можливість громадянам та суб’єктам господарювання безперешкодно придбати і вільно розпоряджатися земельними ресурсами.

У разі підписання закон набуде чинності у день, наступний після оприлюднення.

Ухвалення законопроекту також дозволить покращити стан виконання судових рішень, пов’язаних зі стягненнями на земельні ділянки, чим забезпечить більш повну реалізацію права на судовий розгляд протягом розумного часу.

Питання проведення земельних аукціонів багато років залишалося не врегульованим, відзначає видання.

Згідно із Земельним кодексом України, торги повинні були відбуватись за процедурою, встановленою законом. Нині це питання на законодавчому рівні так і не врегулюване.

"Крім того, відсутність законодавчо визначених засад продажу через аукціони земельних ділянок змусило місцеві органи влади шукати вирішення цієї проблеми в межах своєї компетенції. Багатьма міськими радами було прийнято власні порядки продажу комунальних земель на відкритих торгах. Але, з юридичної точки зору ці порядки, певною мірою, суперечать вимогам чинного законодавства, результати торгів легко можуть бути оскаржені у судах. Така ситуація призводить до значних ризиків – юридичних, економічних, політичних, особистих - для усіх сторін торгів з продажу земельних ділянок державної або комунальної власності", - ідеться у повідомленні прес-служби Держземагенства.

Як відомо, на прес-конференції у четвер голова Київської міської держадміністрації Олександр Попов стверджував, що ВР скоро зробить можливою приватизацію землі для забудови.

"Найближчим часом на рівні держави, насамперед у парламенті, буде ухвалене відповідне рішення через зміни до законодавства із можливості приватизації землі, яка продаватиметься з аукціонів через відкриті конкурси. Я знаю, що такий проект найближчим часом буде розглянутий і проголосований, і це надасть нам можливість тепер зробити більш привабливим наше подальше партнерство на засадах відкритої конкурентної політики щодо ринку землі на території Києва", — заявив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: