"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Хорошковський: альтернативні джерела газу дозволять "натиснути" на Росію

Четвер, 22 березня 2012, 16:41

Поява альтернативних джерел постачання газу в Україні полегшить процес проведення переговорів з Росією про ціну на газ.

Таку думку висловив перший віце-прем'єр Валерій Хорошковський на інвестиційній конференції в Києві у четвер, повідомляє DT.UA.

"Для мене головне, як я бачу цю позицію, - це створення альтернативних джерел постачань, і, на мій погляд, це більш важливе питання, ніж питання, безпосередньо пов'язане з постачанням газу за тією чи іншою ціною", - сказав він.

При цьому віце-прем'єр додав, що у переговорах з РФ Україна хоче мати "справедливу ціну на газ, тобто не високу, не низьку, а справедливу, яка є реальною ринковою ціною".

Реклама:

"На сьогодні, на жаль, та ціна, яку ми маємо, такою не є... Але як тільки з'являться альтернативні джерела, то, звичайно, набагато простіше буде, в тому числі, вести переговори і з Російською Федерацією щодо остаточної ціни на газ", - висловив упевненість він.

Як відомо, у четвер профільний міністр Юрій Бойко вирушив до Брюсселя для обговорення з єврокомісаром Гюнтером Оттінгером питання постачання газу з Європи до України.

Раніше повідомлялося, що Україна розглядає варіант реверсного використання частини газотранспортної системи, що дозволить імпортувати в Україну газ трубопроводами не тільки з Росії, але і з Європи та інших країн.

Такі заходи дозволять знизити ціну імпортного газу на вітчизняному ринку.

Зокрема, "Нафтогаз" планує підписати з німецькою компанією RWE короткостроковий контракт на постачання в Україну через трубопроводи Словаччини газу, купленого в Європі. Відбутися це може вже найближчим часом.

Крім того, представники України провели переговори з Туреччиною і Болгарією на предмет використання одного з турецьких LNG терміналів для того, щоб потім організувати постачання газу через газотранспортну систему Болгарії в Україну.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!