"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

НБУ вперше з 2010 року знизив облікову ставку

Четвер, 22 березня 2012, 12:11

Вперше з вересня 2010 року Нацбанк також знизив облікову ставку - з 7,75% до 7,5%, яка буде діяти з 23 березня.

Про це повідомив керівник групи радників глави НБУ Валерій Литвицький, передає "Інтерфакс-Україна".

Також він відзначив, що Національний банк втретє з початку року знизив ставки рефінансування за своїми активними операціями на 0,25 відсоткового пункту (в.п.): по кредитах "овернайт" під забезпечення державними цінними паперами - до 8,5%, без забезпечення - до 10,5%.

"Мотивація такого рішення зрозуміла: в умовах уповільнення інфляції та необхідності підтримки економічної активності на безпечному ціновому рівні, зробити безпечне монетарне розширення, яке ми почали ще в кінці минулого року", - пояснив він.

Реклама:

Литвицький заявив, що вперше з вересня 2010 року Нацбанк також знизив облікову ставку - з 7,75% до 7,5%, яка буде діяти з 23 березня.

"Менше ставка була тільки в 2003 році - 7% при інфляції по року 8,2%", - нагадав радник глави НБУ.

Він також підкреслив, що Нацбанк зменшує і розрив між ставками по активних і пасивних операціях до рівня, який є найнижчим за останній час.

"Ми пішли на обережне і помірковане зниження, що створює упевненість в тому, що цінова та курсова стабільність будуть збережені", - відзначив Литвицький.

Він додав, що ставки рефінансування після зниження залишаються позитивними в реальному вимірі, перевищуючи бюджетний орієнтир інфляції на 2012 рік 7,9%.

Керівник групи радник також повідомив, що Нацбанк продовжує роботу по лібералізації резервних вимог і пішов на поліпшення умов для більш гнучкого регулювання ліквідності банків.

За його словами, з 23 березня з 70% до 60% знижена частка коштів, які банки повинні формувати на окремому рахунку в НБУ.

"Наші дії виходять з постійного моніторингу структури макроекономічних ризиків. Ми вважаємо, що зараз треба особливу увагу приділити підтримці економічної активності, але до рівня, який не є загрозливим", - підкреслив Литвицький.

За його словами, ці рішення разом з соціальними ініціативами дозволять надати більшу стійкість економічного зростання, але при збереженні тенденції дезінфляції і при забезпеченні стабільності валютного курсу та нарощування зусиль щодо забезпечення його гнучкості.

Литвицький додав, що Нацбанк йде в мейнстрімі світової тенденції, пов'язаної з нарощуванням грошової пропозиції, зробив крок щодо підвищення ролі відсоткової політики і буде рухатися в напрямку більшої диференціації каналів грошової пропозиції.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: