"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Антимонопольний комітет змусив виробників яєць знизити ціни

Четвер, 22 березня 2012, 09:57

Антимонопольний комітет домігся зниження цін на курячі яйця провідними виробниками.

Про це повідомили у прес-службі відомства, пише "Коммерсант-Украина".

Найбільший виробник Avangardco з 23 лютого по 15 березня знизив оптові відпускні ціни на 12%, уточнили в АМКУ.

Третій за величиною виробник Ovostar Union - на 20 копійок за десяток, розповіли в прес-службі компанії.

Реклама:

У другій же за величиною компанії, що виробляє яйця, - "Інтер-Запоріжжя" - коментарів не надали.

Зниження середніх ринкових цін зафіксували в Союзі птахівників України - з 23 лютого по 15 березня яйця подешевшали на 6,3%, до 0,89 гривні за яйце I категорії.

Утриматися від встановлення економічно необґрунтованих цін на курячі яйця АМКУ рекомендував 30 птахофабрикам і 9 ритейлерам 1 березня.

За даними комітету, якщо в листопаді 2011 року оптово-відпускні ціни зросли на 6%, в грудні - на 4%, то в лютому 2012 року - майже на 18%.

В результаті в роздрібі яйця подорожчали більш ніж на 40%, до 9,5 гривні, підрахували в Українській аграрній конфедерації.

У компаніях заявляли, що у них різко зросли витрати - підвищилася вартість комбікормів, фуражного зерна та енергоносіїв.

Проте в АМКУ наводили дані, згідно з якими середні ціни на фуражне зерно і шрот соняшнику - основу комбікормів - з грудня 2011 року по лютий 2012 практично не змінювалися.

Зараз цінову політику на ринку курячого яйця диктує компанія Avangardco, що контролює близько третини ринку і близько половини ринку сухих яєчних продуктів, відзначає глава Союзу птахівників України Олександр Бакуменко.

За його словами, з 2008 року Avangardco активно знижувала вартість яєць, що привело до відходу з ринку декількох гравців.

Потім, домінуючи на ринку, компанія почала підвищувати ціни. Зараз середня собівартість виробництва курячого яйця на українських птахофабриках становить близько 0,6 гривні проти 0,5 гривні в 2011 році, говорить заступник директора Полтавської птахофабрики Євген Хайлов.

Завдяки сьогоднішній позитивній рентабельності птахофабрики отримали можливість погасити кредити, які залучалися для проведення модернізації та реконструкції виробництва, додає він.

Неофіційно учасники ринку курячого яйця пояснюють, що були змушені піти на зниження цін на свою продукцію у зв'язку з частими перевірками птахофабрик співробітниками Антимонопольного комітету, податкової та прокуратури.

Аналітик ІК Dragon Capital Тамара Левченко вважає, що виробники яєць зможуть відшкодувати недоотриманий зараз прибуток вже в другій половині року, коли традиційно зростає попит на яйця.

Вчора представники Avangardco під час телефонної конференції з інвесторами заявили, що в 2012 році очікують зростання середньої відпускної ціни на яйце в розмірі 0,76 гривні проти 0,64 гривні у 2011 році.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!