Світовий банк дав Україні сім рекомендацій

Четвер, 22 березня 2012, 09:26

Світовий банк рекомендує Україні розробити чітку стратегію захисту прав споживачів фінансових послуг і фінансової грамотності (ЗПСФГ).

Як передає УНІАН, відбулася презентація підготовлених експертами СБ рекомендацій щодо вдосконалення захисту прав споживачів фінансових послуг в Україні й підвищення фінансової грамотності населення.

Список рекомендацій СБ складається з семи пунктів.

Перший пункт рекомендацій для української влади - сформувати бачення й узгоджувати заходи на найвищому політичному рівні, що розглядає захист прав споживачів фінпослуг і підвищення фінграмотності населення як основу економічного розвитку, розвитку фінансового сектора та соціального захисту. Необхідно сформувати стратегію ЗПСФГ із конкретним планом заходів.

Реклама:

Друга рекомендація СБ говорить про необхідність створення механізму для належного впровадження органами нагляду затвердженої політики, моніторингу результатів і координації ЗПСФГ. Зокрема, на думку СБ, доцільно створити в НБУ, Нацкомісії з цінних паперів і фондового ринку, а також Нацкомісії з регулювання ринків фінпослуг, спеціальні департаменти захисту прав споживачів.

Також влада повинна розглянути можливість створення в Україні установи із захисту прав споживачів фінансових послуг і фінансової освіти з функцією фінансового омбудсмена.

Крім цього, Україна повинна відновити законодавство і розробити структуру захисту прав споживачів фінпослуг на основі комплексного підходу до законодавчої бази фінансового сектора.

Четверта рекомендація СБ - створення ефективного механізму вирішення спорів. Цей механізм передбачає існування фінансового омбудсмена, створення внутрішніх департаментів розгляду скарг у фінустановах і низку інших заходів.

СБ вважає, що Україна повинна розробити й проводити національну програму фінансової освіти, зокрема проводити спеціальне навчання суддів, журналістів і вчителів, переглянути навчальні матеріали для початкових і середніх шкіл.

Шоста рекомендація пов'язана з необхідністю покращення ділової практики, управління й прозорості. Необхідно зміцнити пруденціальний нагляд, консолідувати ринок професійних асоціацій: один ринок - одна асоціація, з обов'язковим членством, чіткими правилами входу/виходу, високими стандартами ділової етики.

Після того, як буде реалізовано всі вищезгадані заходи, Україна може приступити до вдосконалення існуючих і створення нових фондів гарантування, зокрема для вкладників кредитних спілок, а також зі страхування життя. Це є сьомою рекомендацією СБ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: