Банк Morgan Stanley організовуватиме випуск облігацій для "Укрзалізниці"

Четвер, 22 березня 2012, 09:11

Американський банк Morgan Stanley був обраний організатором випуску єврооблігацій відразу п'ятьма залізними дорогами, що входять до "Укрзалізниці".

Інформація про це була розміщена в "Віснику державних закупівель", пише "Коммерсант-Украина".

Одеська, Південно-Західна, Львівська, Придніпровська і Південна залізниці мають намір залучити сумарно 775 млн доларів.

Ставка може становити не більше 12% річних: загальна вартість акцептованої пропозиції для компаній - 464,9 млн доларів.

Реклама:

Термін залучення позикових коштів - не більше п'яти років. В оголошеннях про переможця конкурсів говориться, що відповідні договори з банком повинні бути підписані до 20 квітня.

Про плани "Укрзалізниці" залучити цього року 1 млрд доларів шляхом розміщення єврооблігацій стало відомо в січні.

Аналогічне оголошення про відбір організатора очікується і від Донецької залізниці - останнє з шести: підприємство заявляло про намір отримати від випуску єврооблігацій 225 млн доларів.

Гроші необхідні монополії для модернізації інфраструктури та оновлення рухомого складу.

Минулого тижня гендиректор "Укрзалізниці" Володимир Козак повідомив, що адміністрація вже веде консультації про випуск паперів.

"Йде дуже важкий процес, тому що процедура досить тривала. Але я сподіваюся, у травні вже буде результат", - сказав Козак.

За його словами, залізні дороги чекають вердикту міжнародних рейтингових агентств Standard&Poor`s та Fitch. Однак держгарантії по цих позиках надаватися не будуть.

Експерти відзначають, що кожна з компаній привертає невелику суму - від 75 млн доларів до 250 млн доларів.

"Зробити випуск, наприклад на 175 млн доларів (плани Придніпровської дороги), важко. Це неліквідний інструмент, необхідно хоча б 250 млн доларів і більше. Можливо, в підсумку це буде реструктуризація існуючої заборгованості шляхом випуску нових облігацій. В цьому випадку може бути оголошено про більш значний обсяг випуску", - припускає співдиректор ІК "Ренесанс Капітал" в країнах Центральної та Східної Європи Роман Насиров.

Разом з тим, на думку експертів, зараз не найкращий час для випуску єврооблігацій.

"У України високі ризики. Швидше за все банк буде якийсь час готувати підприємства до випуску в той момент, коли ринок дозволить це зробити", - говорить начальник відділу аналізу фінансових ринків ІНГ Банку Україна Олександр Печерицин.

"Є очікування, що ситуація на ринках покращиться в найближчі два місяці", - додає Насиров.

Однак спочатку повинні бути випущені суверенні єврооблігації.

"України не було на первинному ринку більше року, і виходити повинна не УЗ з маленьким обсягом випуску, а держава. Тільки випуск суверенних єврооблігацій може відкрити дорогу іншим позичальникам", - говорить фахівець відділу продажів боргових цінних паперів ІК Dragon Capital Сергій Фурса.

Шанси України успішно вийти на ринок єврооблігацій істотно знизилися після того, як агентство S&P слідом за своїми колегами з Fitch і Moody `s погіршило прогноз суверенних кредитних рейтингів України зі "стабільного" до"негативного".

Зниження прогнозу рейтингів викликане "посиленням ризиків, пов'язаних із значними потребами України в рефінансуванні зовнішнього боргу та дефіциту бюджету".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: