"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Сирна війна" може призвести до конфлікту з Митним союзом?

Середа, 21 березня 2012, 12:17

На початку наступного тижня делегація Росспоживнагляду планує розпочати перевірку українських сироварів.

На прохання Білорусі, якій Україна заборонила імпорт м'яса і молока, російські інспектори можуть перевірити і м'ясокомбінати України, а згодом до списку незадоволених може приєднатися і Казахстан, пише "Независимая газета".

Тривалий торговий конфлікт, який в пресі називають "сирною війною", навряд чи завершиться на цьому етапі.

У Києві очікують нових обмежень, пов'язаних не стільки з якістю продукції, скільки з політичним тиском Росії, для якої важливо інтегрувати Україну в Митний союз.

Реклама:

Чергова гостра фаза торгової війни почалася в лютому.

Глава Росспоживнагляду, головний державний санітарний лікар РФ Геннадій Оніщенко заявив, що українські виробники додають в сир пальмову олію, не вказуючи її наявність і не знижуючи ціну на кінцевий продукт. Після чого російська сторона заборонила поставки на свою територію продукції низки підприємств.

У Києві вважають нападки Оніщенка безпідставними: українська сторона попросила, але так і не отримала результати експертиз, на підставі яких був обмежений імпорт сирів.

Місцеві експерти розходяться в оцінках значимості "сирної війни" для економіки, але стверджують, що сума недоотриманого прибутку не перевищує 15 млн доларів на місяць.

За минулий час українська сторона перевірила якість продукції в деяких американських лабораторіях, але Росспоживнагляд не поставився серйозно до цієї інформації.

Планувалося, що 19 березня делегація російських фахівців приїде в Україну, щоб самостійно перевірити продукцію.

Проте весь минулий тиждень сторони обмінювалися образами, звинувачуючи одна одну в зриві перевірки.

Як стало відомо вчора, вона все-таки може початися наступного тижня, в понеділок.

Передбачається, що російські фахівці побувають на двох десятках українських підприємств, хоча до цих пір забракована була продукція семи сироварних заводів.

До цього в п'ятницю Верховна рада має намір вислухати міністра АПК Миколу Присяжнюка, який повинен буде пояснити депутатам, що відбувається в торгових відносинах з Росією.

Примітно, що лише днями президент України Віктор Янукович підписав ухвалений раніше Верховною радою закон, що забезпечує захист місцевих виробників від дискримінаційних або недружніх дій з боку інших держав, союзів і наддержавних об'єднань.

Документ передбачає, що факти утиску прав та інтересів національних виробників буде розслідувати структура в складі уряду і представляти висновки на розгляд Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі, яка отримає повноваження вводити відповідні заходи.

Серед таких - застосування повної або часткової заборони на постачання товарів з країни або союзу, які недружньо ставляться до українських виробників; позбавлення їх виробників режиму найбільшого сприяння або пільгового спецрежиму; введення спеціального мита і ліцензування зовнішньоекономічних операцій, встановлення квот на постачання товарів.

Хоча автори документа раніше пояснювали, що закон необхідний для адекватних відповідей Києва на тиск з боку торгових партнерів, зараз перший віце-прем'єр України Валерій Хорошковський стримано оцінив ймовірність застосування захисних заходів у відносинах з Росією та Митним союзом.

"Ми, зі свого боку, поводимось дуже толерантно і просимо своїх сусідів, своїх партнерів поводити себе відносно нас точно так само толерантно, тому що, на наш погляд, будь-яке зменшення обсягів двосторонньої торгівлі - це шкідливо абсолютно всім сторонам", - сказав він в понеділок.

Про те, чого добивається Росія, гранично ясно заявив на саміті ЄврАзЕС президент РФ Дмитро Медведєв: "Якщо ти береш участь в якомусь міжнародному утворенні, ти отримуєш певний набір привілеїв. Якщо ти в цьому правосуб'єктному об'єднанні не береш участь, відповідно у тебе можуть бути труднощі. Нашу позицію ми вважали за потрібне донести до відома деяких наших держав-спостерігачів".

Директор Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський під час нещодавньої прес-конференції зазначив, що тиск з боку Росії приводить до протилежного результату: "Життя змушує нас дивитися в бік Європи".

Експерт вважає, що через торгові війни, які мають політичні причини, українська влада висловлює все більшу зацікавленість у євроінтеграції.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: