Інвестиційні фонди готові повернутися на розвинені ринки

Середа, 21 березня 2012, 09:32

Березневе опитування портфельних керуючих, проведене аналітиками Bank of America (BofA) Merrill Lynch, продемонструвало різке зростання оптимізму інвесторів щодо долі світової економіки.

В анкетуванні взяли участь 278 керівників, під керуванням яких перебували активи на суму 796 млрд доларів, пише "Коммерсант-Украина".

За даними опитування, число керуючих, впевнених в тому, що в найближчі 12 місяців темпи економічного зростання прискоряться, на 28% перевищило число тих, хто чекає уповільнення світової економіки.

Місяцем раніше оптимістів було всього на 11% більше, а в січні більшість інвесторів схилялися до думки, що становище в економіці буде погіршуватися.

Реклама:

Впевненість у майбутньому зростанні світової економіки змушує інвесторів не розраховувати на продовження центральними банками політики кількісного пом'якшення.

Зменшилась кількість інвесторів, які чекають того, що Федеральний резервний банк США продовжить політику кількісного пом'якшення.

Майже половина учасників опитування вважає, що подальшого ослаблення фіскальної політики в США чекати не варто.

У лютому такої думки дотримувалися лише 36% опитаних.

З 23% в лютому до 39% у березні зросло число інвесторів, які вважають, що Європейський центральний банк припинить масштабне вливання ліквідності на ринок.

Зараз велика частина інвесторів очікує підйому інфляції, тоді як місяць тому більша частина опитаних вважала, що інфляція сповільниться.

"Перспектива підвищення цін вказує на те, що центральні банки отримали перемогу у війні з дефляцією", - відзначає глава відділу глобальних стратегічних інвестицій BofA Merrill Lynch Global Research Майкл Хартнетт.

Перспективи зростання економіки в Європі, США та Японії змушують інвесторів перемикати увагу з ринків, що розвиваються на розвинені.

Число керуючих, що збільшили в своїх портфелях частку акцій з ринків, що розвиваються, перевищило число тих, хто її скоротив, на 40%.

Результати опитування підтверджуються даними Emerging Portfolio Fund Research, згідно з якими якщо в період з січня по лютий всі фонди emerging markets залучали в середньому 2,3 млрд доларів на тиждень, то в березні цей показник впав нижче 700 млн доларів.

Зниження показника пояснюється побоюваннями уповільнення китайської економіки , після того як китайський уряд знизив прогноз економічного зростання до 7,5%.

"Сама по собі цифра висока, однак багато аналітиків співвідносять рівень зростання в 6,6% як індикатор жорсткого уповільнення", - відзначає виконавчий директор з інвестицій УК "Флемінг Фемілі енд Партнерс" Світлана Ле Галль.

В результаті число керуючих, що збільшили в березні вагу китайських акцій в своїх портфелях, було всього на 40% більше, ніж тих, хто цього не зробив, тоді як місяцем раніше покупців було на 60% більше, ніж продавців.

Число керуючих, що збільшили інвестиції в Росію, на 24% перевищило число тих, хто їх скорочував.

Місяцем раніше оптимістів було тільки на 13% більше, ніж песимістів.

Втім, ця динаміка не стосується України, фондовий ринок якої, зокрема в сегменті акцій, все ще не цікавить нерезидентів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: