"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Держдума Росії ратифікувала угоду про зону вільної торгівлі СНД

Вівторок, 20 березня 2012, 16:06

Державна дума (нижня палата парламенту) Росії ратифікувала угоду про створення зони вільної торгівлі в рамках Співдружності Незалежних Держав (СНД).

За прийняття відповідного законопроекту №634368-5 проголосували більшість присутніх депутатів, повідомляє агентство "Українські новини".

У повідомленні на сайті Держдуми зазначається, що угода має інструмент примусу сторін, що порушують домовленості, до виконання своїх зобов'язань.

Таким інструментом є правила вирішення спорів, які містяться в додатку до договору.

Реклама:

Поряд із положеннями про скасування імпортних й експортних мит, угода передбачає зобов'язання сторін, що гарантують недискримінаційне застосування правил нетарифного регулювання, надання національного режиму, а також правила в сфері субсидування, що відповідають світовій практиці.

Угода також передбачає скасування кількісних обмежень у взаємній торгівлі, зрівнює права сторін при проведенні державних закупівель, передбачає волю транзиту, можливість застосування спеціальних захисних заходів у взаємній торгівлі.

Документ регулює питання надання субсидій, установлення технічних бар'єрів у торгівлі, застосування санітарних заходів, введення обмежень із метою забезпечення платіжного балансу.

При цьому в повідомленні зазначається, що після набуття угодою чинності буде необхідно розробити й підписати протокол, що визначає зобов'язання сторін відносно правил і процедур регулювання сфери державних закупівель, а також угоду про транзит трубопровідним транспортом.

Як повідомлялося, 18 жовтня 8 країн СНД домовилися про створення зони вільної торгівлі, однак з низкою вилучень за окремими групами товарів (на які мита все-таки передбачено).

Угоду підписали Росія, Україна, Білорусь, Казахстан, Вірменія, Киргизстан, Молдова й Таджикистан.

Україна висловлювала зацікавленість у синхронній ратифікації цієї угоди.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!