"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Мартинюк протягнув через коліна реорганізацію "Нафтогазу"

Вівторок, 20 березня 2012, 16:00

Верховна рада прийняла в першому читанні законопроект, який дозволяє уряду приймати рішення про реформування НАК "Нафтогаз України".

Автором законопроекту № 9429-1 є депутат фракції НУНС Юрій Кармазін.

За документ № 9429-1 проголосувало 237 депутатів. Зокрема 188 від Партії регіонів, 0 – від БЮТ, 2 – від НУНС, 0 – комуністів, 18 – литвинівців, 18 представників "реформ заради майбутнього" і 10 позафракційних.

Як повідомив "Економічній правді" Юрій Кармазін, він не голосував за свій законопроект.

Реклама:

"НУНС і БЮТ попросили перерву, а згідно з регламентом Адам Мартинюк мав задовольнити це прохання. Він не зробив перерву. Тобто Мартинюк протягував через коліна рішення про прийняття закону. Це очевидно його домовленість з фракціями більшості. Я не голосував за закон через те що я розумію небезпеку, що якщо буде прийнято в першому читанні, то є можливість внести до другого читання будь-які поправки, які змінять зміст закону", - обурився нардеп.

Нагадаємо, проектом №9429-1 передбачається, що реорганізація (злиття, приєднання, поділ, виділення, перетворення) державних підприємств, дочірніх підприємств "Нафтогазу України", здійснюється за рішенням уряду.

А приватизація НАКу, його дочок та компаній, які будуть створені в результаті його реорганізації, забороняється.

Також забороняється передача цих підприємств з балансу на баланс, в концесію, оренду, лізинг, заставу, управління, до статутного фонду інших юридичних осіб.

Щодо держпідприємств, що провадять діяльність з транспортування трубопроводами, зберігання у підземних газосховищах, а також "Нафтогазу", її "дочок" та заснованих нею підприємств не може бути порушено справу про банкрутство.

Кармазін додав, що цей законопроект потрібно було приймати в цілому, щоб унеможвливити в ньому появу поправок, які б несли ризики.

"Я переконував не фракції НУНС, де отримав підтримку, і на фракції БЮТ, де не отримав підтримки, що потрібно ставити питання про закон в цілому. В залі ВР представники більшості не погодились з прийняттям закону в цілому. Це б унеможливило розмови про те що хтось потім внесе щось в цей законопроект", - підкреслив Кармазін.

Як відомо законопроект Кармазіна є альтернативою урядовому законопроекту № 9429, який був знятий з голосування.

На думку співрозмовника видання, урядовий законопроект був відкликаний через корупційну складову.

"Вони не голосували за законопроект уряду, мабуть, через те, що Кабмін дуже прозоро написав про свої плани і він мав корупційну складову. Наприклад, там були зміни до закону про об'єкти управління державної власності де додавалися такі слова: крім випадків передбачених законом. Я за цим бачу, що два заступники міністра України і "бандостану" уклали угоду про те, щоб поділити всі об'єкти ГТС, а потім цю угоду внести на ратифікацію. Зрозуміло, що з махом Чечетова буде ратифікована будь-яка угода", - припускає Кармазін.

Реорганізація "Нафтогазу" пов'язана із приєднанням України до Європейського енергетичного товариства і прийняттям Третього енергопакета.

"Ми зобов'язані розділити ті підприємства, які транспортують від тих, які видобувають і від тих, які продають", - підкреслив депутат.

Кармазін додав, що система нафтопроводів, яка належить Україні також підпадає під цей закон. "Вони також не можуть бути приватизовані".

"Питання боргів НАКу в цьому законопроекті не розглядається. Очевидно, що це держкомпанія, яка знаходиться в підпорядкуванні уряду і уряд має розглядати ці питання в робочому порядку, якщо вони будуть потребувати законодавчого вирішення, значить ставити питання законодавчого порядку, якщо це борг державі, то вони мають ставити питання перед ВР про списання його, якщо це іншим, то розраховуватись", - резюмував співрозмовник.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!