КС дозволив чиновникам та депутатам володіти акціями

Вівторок, 20 березня 2012, 10:45

Конституційний суд України визнав неконституційною заборону для держслужбовців і народних депутатів брати участь у загальних зборах підприємств або організацій, які мають на меті отримання прибутку.

Це випливає з рішення КС, прийнятого 13 березня і оприлюдненого у вівторок, передає "Інтерфакс-Україна".

З поданням даного питання до КС звернулися 53 народних депутата, зокрема, від фракції Партії регіонів.

У той же час КС підтвердив конституційність заборони для осіб, уповноважених на здійснення функцій держави та місцевого самоврядування, входити до складу органів управління підприємства або організації, що мають на меті отримання прибутку.

Реклама:

Разом з тим, в тексті рішення КС йдеться, що зазначені вище особи, "як і інші фізичні та юридичні особи, мають право володіти, управляти і розпоряджатися своєю власністю, в тому числі з метою набуття та реалізації корпоративних прав".

Відповідаючи на питання про те, як розділити права громадянина і посадової особи, суддя-доповідач по даній справі Юрій Баулін заявив: "У преамбулі рекомендацій Кабінету міністрів Ради Європи зазначається, що хоча публічні службовці і наділені особливими правами і обов'язками для виконання функції держави, проте вони є громадянами і тому за ними слід визнавати ті ж права, що й за іншими громадянами ".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: