До кінця року Португалія може стати другою Грецією

Понеділок, 19 березня 2012, 14:26

Економіка Португалії може серйозно похитнутися до кінця року, пішовши по шляху Греції.

Про заявив виконавчий директор найбільшого облігаційного фонду PIMCO, пише Reuters з посиланням на Der Spiegel.

На питання журналу про те, чи чекає він, що Португалія стане наступною Грецією до кінця цього року, Мохаммед Ель-Еріан сказав: "Так, на жаль, це буде мати місце".

Економіка Португалії, згідно з прогнозами, скоротиться на 3,3% в цьому році, що стане найсильнішою рецесією з 1970-х років, так як уряд реалізує заходи жорсткої бюджетної політики в рамках угоди з ЄС і МВФ про надання Лісабону 78 млрд євро фінансової допомоги .

Реклама:

Ель-Еріан, що також займає посаду одного з головних інвестиційних керуючих PIMCO, сказав, що першої програми допомоги Португалії буде недостатньо, що спонукатиме її знову звернутися до ЄС і МВФ, як це сталося у випадку з Грецією.

"Після цього виникне велика дискусія про те, як розділити навантаження другої програми допомоги між Євросоюзом, приватними кредиторами, МВФ і Європейським центробанком. А потім фінансові ринки занервують на тлі побоювання про нові списання приватного сектора", - сказав Ель-Еріан.

Виконавчий директор PIMCO повідомив також, що цей рік покаже, чи розпадеться єврозона чи стане меншою, але сильнішою.

Перший варіант, при цьому, "менш вірогідний, але, безумовно, не виключений".

За словами Ель-Еріан, він вважає, що зона євро може вийти з кризи дуже швидко, якщо її члени "нарешті візьмуть на себе ініціативу".

"Багато грошей зараз на узбіччі чекає, щоб побачити, що станеться", - сказав він, додавши, що керівники фондів почнуть інвестувати знову, як тільки буде більше ясності щодо того, як буде розвиватися ситуація в єврозоні.

Фонд PIMCO, під управлінням якого перебуває 1,36 трильйона доларів, є підрозділом німецької групи Allianz, зберігаючи при цьому в значній мірі свою автономність.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: