"Лукойл" прогнозує різке падіння видобутку нафти в Росії

Понеділок, 19 березня 2012, 12:49

Видобуток нафти в Росії різко впаде з 2016 року.

Про це заявив президент "Лукойла" Вагіт Алекперов в інтерв'ю The Financial Times, передає "Лєнта.ру".

За його словами, стагнація відбудеться, якщо російська влада не проведе реформу оподаткування галузі.

Алекперов зазначив, що діючі податкові схеми не стимулюють освоєння нових родовищ.

Реклама:

Так, в Росії, на відміну від багатьох країн, податковою базою служать обсяги видобутку нафти, а не розмір прибутку. Таким чином, якщо компанія вкладає отримані від продажу вуглеводнів доходи в розробку нових родовищ, це не зменшує податки, які вона виплачує.

Глава "Лукойлу" зазначив, що найближчим часом уряд може надати податкові пільги окремим компаніям або різним проектам, але нафтовики хотіли б бачити постійно працюючу і передбачувану систему.

За словами Алекперова, діюча система допуску до видобутку на арктичному шельфі тільки державних компаній - "Роснефти" і "Газпрому" - себе не виправдала.

Він уточнив, що ці компанії недостатньо ефективно розвивають родовища. Президент "Лукойлу" додав, що політика буде змінена, і доступ до арктичних запасів отримають приватні компанії.

Менеджери "Лукойлу" неодноразово висловлювали точку зору, що російська нафтова галузь страждає від неефективної системи оподаткування.

Наприкінці лютого віце-президент "Лукойлу" Леонід Федун заявляв, що податкова реформа могла б відстрочити падіння видобутку нафти в країні до 2019-2020 років.

Два варіанти реформи оподаткування нафтової галузі в уряді Росії обговорюються вже більше року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: