Податкова не вводить додаткові вимоги при продажі нерухомості

Понеділок, 19 березня 2012, 11:41

Податкова не вводить додаткові вимоги для платників податків при посвідченні договорів про відчуження або заставу нерухомого та рухомого майна - нові норми стосуються тільки нотаріусів.

Про це йдеться у повідомленні податкової, передають "Комментарии".

Міністерство юстиції видало наказ від 22 лютого 2012 № 296/5 "Про затвердження Порядку здійснення нотаріальних дій нотаріусами України".

Цей порядок набув чинності 7 березня 2012 року, а попередня Інструкція про порядок вчинення нотаріальних дій від 3 березня 2004 року втратила силу.

Реклама:

Згідно з новим Порядком договору про відчуження або заставу нерухомого та рухомого майна посвідчуються нотаріусом після перевірки відсутності податкової застави за даними Державного реєстру обтяжень рухомого майна.

У Податковій підкреслили, що ці положення "не вводять для платників податків нововведень при посвідченні договорів про відчуження або заставу нерухомого та рухомого майна, оскільки зазначені норми стосуються виключно порядку здійснення нотаріальних дій, вчинених нотаріусами".

Таким чином, при посвідченні договорів про відчуження або заставу нерухомого та рухомого майна перевірку відсутності податкової застави проводить нотаріус.

Нагадаємо, ще станом на 4 березня Наказ містив норму, за якою "договори про відчуження або заставу нерухомого та рухомого майна посвідчуються нотаріусом за умови письмової згоди відповідного податкового органу".

Тобто, для продажу квартири продавець був повинен отримати спецдозвіл податківця.

Мін'юст назвав цей пункт друкованою "помилкою".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!